Petak, 19 travnja, 2024
Kultura i tradicija

Predstavljena knjiga “Ignacije Kajetan Buzetski, duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri”

U utorak, 16. kolovoza, u Pićnu, u prostoru Centra za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI)  predstavljeno je vrijednog povijesnog izdanja „Ignazio Gaetano de Buset: Visita spirituale del 1788 in Istria“, priređivača dr. sc. Elvisa Orbanića, ravnatelja Državnog arhiva u Pazinu. Knjiga je objavljena u izdanju Crkvenog arhivističkog udruženja iz Vaticana, kao dio serije Bilježnice crkvenih arhiva, Quaderni di Archiva Ecclesiae, i to je prvi put da Associazine Archivistica Ecclesiastica izdaje jednu knjigu jednog svojeg člana koji nije Talijan.  Predsjednik Crkvenog arhivističkog udruženja je i suurednik Izdanja. Uz Crkveno arhivističko udruženje suizdavači su Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv u Pazinu.

Knjigu su predstavili viši arhivist iz Hrvatskog državnog arhiva Ladislav Dobrica, suusrednica izdanja, redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, dugogodišnji ravnatelja DAPA mr. sc.  Jakov Jelinčić ovdje u svojstvu prevoditelja te priređivač dr. sc. Elvis Orbanić.

Na početku se okupljenima kratko obratio načelnik općine Pićan Ivan Franković, koji je izrazio zadovoljstvo zbog objavljivanja ovog 4. izdanja vezanog uz povijest Pićna, kao i činjenicom da je predstavljanje tih knjiga postala tradicija vezana uz proslavu sv. Roka.

Obraćajući se u ime Porečke i Pulske biskupije, generalni vikar mons. Vilim Grbac, je  pohvalio projekt izdavanja tih vrijednih povijesnih izdanja te naglasio važnost poznavanja povijesti kako bi se moglo dostojno živjeti današnje i buduće vrijeme.

Uskoro opširnije…

Najave