6. 5. 2022.: Međunarodni znanstveni skup „Slovenski svećenici u hrvatskoj Istri u 19. i 20. stoljeću“
Subota, 7. Svibanj 2022

Međunarodni znanstveni skup „Slovenski svećenici u hrvatskoj Istri u 19. i 20. stoljeću“ održat će se 6. svibnja 2022. u Državnom arhivu u Pazinu.

U brojnim je hrvatskim i slovenskim pograničnim krajevima bilo vidljivo povezivanje slovenskoga i hrvatskog stanovništva. Isto je evidentirano na različitim razinama, uglavnom uvjetovano političko-povijesnom situacijom određenog geografskog prostora. Na prostoru hrvatske Istre zabilježeni su različiti oblici slovensko-hrvatske suradnje i to, prije svega, zahvaljujući različitim profilima učen(ijeg)a stanovništva: učiteljima, narodnim prosvjetiteljima te svećenicima koji su imali značajnu ulogu u očuvanju narodnog jezika, identiteta i običaja kraja u kojem su djelovali.

Cilj je ovog znanstvenog skupa ukazati na brojne svećenike koji su na prostor hrvatske Istre dolazili iz slovenskih krajeva, a koji su na tom prostoru djelovali duži ili kraći niz godina te evidentirati, opisati i valorizirati njihov rad. Mnogi su svećenici zadužili stanovništvo hrvatske Istre, ali se zbog lokalnog djelovanja o njihovom radu mogu pronaći samo parcijalni podaci.

Na znanstvenom skupu aktualizirati će se teme povezane s djelovanjem slovenskih svećenika u hrvatskoj Istri tijekom 19. i 20. stoljeća i to:

teorijski aspekt i važnost djelovanja slovenskog svećenstva u hrvatskoj Istri u dijakronijskom i sinkronijskom kontekstu;

opis djelovanja i valorizacija pojedinačnih slovenskih svećenika koji su duže ili kraće razdoblje djelovali na prostoru hrvatske Istre.

 

Za sudjelovanje na znanstvenom skupu treba ispuniti prijavni obrazac (u prilogu) i isti poslati do 10. travnja 2022. na e-Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli..

Za sva dodatna pitanja  možete se obratiti dr. Barbari Riman na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli..

Službeni jezici Skupa su: hrvatski, slovenski i engleski. Organizator ne pokriva troškove putovanja i smještaja.

Preuzmite i ispunite prijavni obrazac >>

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.