Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Svetkovina Svih svetih u Poreču

Svetost se ne živi povlačeći se u osamu, veće se svetost živi među ljudima čineći dobro, poručio je u prigodnoj homiliji porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša predvodeći misu o svetkovini Svih svetih na porečkom gradskom groblju.

Biskup je euharistijsko slavlje predvodio u suslavlju s porečkim župnikom i dekanom preč. Milanom Zgrablićem, kancelarom biskupije preč. Sergijem Jelenićem, vicekancelarom vlč. Vladimirom Brizićem te župnim vikarom porečke župe vlč. Mladenom Pranjićem.

 Galerija Fotografija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/76-svetkovina-svih-svetih-u-porecu-2015.html

Sveci su nam uzor jer nam pokazuju da je veličina upravo u želji da se nakon pada možemo i trebamo ponovno podignuti iz grijeha, rekao je biskup. Svetkovina Svih svetih i Dušni dan prigoda su da si svatko od nas postavi dva temeljna pitanja: ‘Kamo ja idem?’ i ‘Tko sam ja?’. Treba živjeti sa sviješću da smo na svijet došli ne svojom voljom, i da ćemo isto tako i otići, a naš život mora biti protkan iščekivanjem Kraljevstva Nebeskoga i naše ponašanje treba biti s tim u skladu. Na pitanje tko sam ja? i što činim ovdje na zemlji? trebao bi svatko odgovoriti s onom preciznošću s kojom ponekad imamo mišljenja o drugima. Naši uzori u djelovanju trebali bi biti sveci koji nisu živjeli za materijalno već su gledali na potrebe bližnjega. A naputak kako to ostvariti Isus nam da je u svom govoru na gori, u govoru u blaženstvima rekao je biskup. Treba živjeti za druge, i biti svjestan da su i drugi živjeli za tebe. Sve ono najdragocjenije što posjedujemo dar je od Boga, i život i zdravlje, i sreću je moguće postići jedino ako te svoje darove koristimo na dobrobit drugih. Ne samo ovih dana, već i inače, potrebno je i dobro sa zahvalnošću se sjetiti naših dragih pokojnih za sve što dobro što su nam u životu pružili. No, isto je tako jako važno ljudima, svojim bližnjima, činiti dobro dok su živi, kako se ne bismo kajali za propušteno nakon što umru. Budimo dobri i činimo dobro upravo kao što želimo da i drugi nama čine, zaključio je biskup. Nakon mise biskup i svećenici te sav vjernički puk krenuli su u procesiji po groblju, a sve je zaključeno blagoslovom grobova i molitvom za sve pokojne kod središnjeg križa.

Po završetku mise biskup i svećenici obišli su svećeničku grobnicu gdje je pokopano više porečkih svećenika i kanonika porečkog Stolnog kaptola sv. Maura, te grobnicu porečkog i pulskog biskupa Trifuna Pederzolli iz Kotora koji je biskupijom upravljao od 1913. do  1941. godine.

Misno slavlje glazbom je animirao porečki župni zbor. 

Najave