Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Proslava sv. Polikarpa

U ponedjeljak 23. veljače u kapelici Milosrdnog Isusa, koja se nalazi u Kući skrbi za starije i nemoćne osobe “Sv. Polikarp”, proslavljen je blagdan zaštitnika te ustanove. Svečano misno slavlje predvodio je  biskup u miru mons. Ivan Milovan uz koncelebraciju više svećenika.

Misi je, uz direktora Kuće Martina Klimana, sestre Milosrdnog Isusa koje djeluju u toj ustanovi, sudjelovao i dio djelatnika Kuće skrbi i obližnjeg Doma za starije i nemoćne osobe „Sv. Polikarp“, te nekolicina štićenika i drugih vjernika. Misi je nazočilo tridesetak bogoslova Biskupijskog misijskog sjemeništa  “Redemptoris Mater”. Misu su glazbeno animirali članovi udruge Radnici Milosrdnog Isusa. 

U homiliji je mons. Milovan govorio o sv. Polikarpu, biskupu i mučeniku, zaštitniku Kuće skrbi. Bio je biskup u Smirni, spreman predati se potpuno Bogu po mučeništvu, ali isto tako predan i brižan prema svojoj zajednici i narodu, poput naših blaženika Alojzija Stepinca i Miroslava Bulešića. Proslave godišnjica podsjećaju na prvi zanos, prvu vatru ljubavi prema Isusu i braći, kao i u braku. Dobro je češće na to se podsjećati, naglasio je propovjednik. Korizma je za zajednicu Crkve vrijeme duhovne obnove. Toj obnovi treba prionuti uz ostalo i s pitanjima:  ‘Da li moje srce pripada Bogu?’ ‘Kamo plovi brod mojega života?’ U borbi s napastima i kušnjama treba slijediti uzor Isusa Krista.

Mons. Milovan je podsjetio na riječi pape Franje “Kroz korizmu se u duhu i savjesti otvoriti Bogu. Boriti se protiv površnosti. Sjetiti se Boga i njegove ljubavi. Živjeti prijateljstvo s Bogom, u Njega se pouzdati.”

Biskup je naglasio da je potrebno pronaći vremena  za ‘kozmetiku i higijenu duše’, ‘duhovnu higijenu’, pronaći vremena za potrebe drugih, a izbjegavati svaku ravnodušnost. Služiti u ljubavi, to je Isusov poziv, i suosjećati s braćom! Biskup je istaknuo preporuku da se u svoje molitve i nakane uključi čitav svijet, napose karitativne nakane. Zaključio je  preporukom za korizmu, potrebno je, rekao je mons. Milovan,“Izgrađivati si u korizmi milosrdno srce!”

Najave