Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Stepinčevo u Funtani

U Funtani, župi Porečkog dekanata blagdan bl. Alojzija Stepinca, u subotu 10. veljače, ove je godine proslavljen svečanim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Darko Zgrablić, župnik iz Svetvinčenta, uz koncelebraciju p. Drage Marića, vlč. Dragutina Petrovića te župnika domaćina vlč. Ivana Butkovića.

Na početku misnog slavlja vlč. Zgrablić je istaknuo kako su sveci, zbog toga što su svoj život proživjeli prema Evanđelju, svjetionici, putokazi za život svim kršćanima.

U prigodnoj homiliji propovjednik je naglasio kako nas bl. Stepinac svojim likom i djelom izaziva da budemo upravo ono na što smo kao kršćani pozvani, da budemo oni u čijem će se životu vidjeti Kristova prisutnost. Sveci su živjeli prema riječima koje nam Bog upućuje preko Svetoga Pisma, i mi smo na to pozvani, potrebno je posvijestiti si, kao što se izrekne na kraju svakog misnog čitanja „Riječ Gospodnja“, da je to doista Riječ koju Bog nama upućuje, naglasio je propovjednik. Sveci su tu Riječ shvatili ozbiljno o po njoj živjeli. Vlč. Zgrablić je istaknuo kako ni u jednom vremenu nije bilo lako biti Kristov, pa tako ni u ratnim i poratnim vremenima kada su živjeli blaženi kardinal Stepinac, bl. Miroslav Bulešić i blaženi Francesco Bonifacio, no onaj tko živi u Kristu, iako ga tlače, on u Njemu nalazi svoj mir. Propovjednik je potom citirao ulomak iz homilije blaženog kardinala Stepinca o svetkovini Svih Svetih 1941. godine kada je Blaženik usporedio ratni vihor s pobješnjelim morem u oluji te, podsjetivši na drevnu navadu moreplovaca da u olujno more uliju malo ulja, rekao da i u vremena ratne oluje treba ne dolijevati ulje na vatru već svojim životom i djelima uliti ulje Božjega milosrđa, dobrote samilosti i blagosti u nastojanju smirivanja toga zla. Blaženi Stepinac je dokaz svetopisamskih riječi da treba propovijedati „u zgodno i nezgodno vrijeme“, istaknuo je propovjednik, jer da je blaženi Kardinal čekao da prođe nezgodno vrijeme rata, pa nezgodno vrijeme poraća, pa vladavine komunizma, ne bi nikada bio progovorio, no on je hrabro zastupao Kristov nauk, živeći u svijetu ali iznad svijeta. Svijet će uvijek, više ili manje agresivno, napadati one koji nastoje svojim životom biti Kristovi, u razna vremena na različite načine, no unatoč svemu, ne suobličujte se ovome svijetu, budite zrno koje umire da bi dalo ploda, i ne brinite hoće li ga biti, bit će ga, pozvao je nadalje Blaženik u spomenutoj propovijedi. Blaženi Stepinac je, poput svih svetaca i u svojim mučiteljima vidio Božju djecu te ih stoga, prema Kristovoj riječi, i ljubio; na to je pozvao i u svojoj oporuci pozvavši na ljubav prema čovjeku, koji je djelo Božje, čak i  ako je zao, jer zloća je ljudsko djelo.

Na kraju homilije je vlč. Zgrablić pozvao sve okupljene neka ne mole samo da ih Blaženik zagovara u potrebama, već neka mole da se, upravo po uzoru na blaženog Stepinca, što više suobliče Kristu te u svojoj sredini budu svjetionici u čijem će životu ljudi prepoznati Krista. 

Pred kraj misnog slavlja ministranti su pročitali prigodne molitve i stihove o Blaženiku: „Molitva bl. Alojzija Stepinca“, „Molitva bl. Alojziju“ te „Uzoritom kardinalu Stepincu“.

Na kraju je župnik uputio riječi zahvale svima koji su doprinijeli proslavi, a napose predvoditelju misnoga slavlja. Tijekom misnog slavlja pjevanje je predvodio domaći Župni zbor sv. Bernarda,

Blagdanu je prethodila dvodnevna duhovna priprava koju je također predvodio vlč. Zgrablić, a homilije su bile posvećene bl. Francescu Bonifaciu i bl. Miroslavu Bulešiću, istarskim blaženicima i mučenicima XX. stoljeća, koji su, poput bl. Kardinala Alojzija Stepinca, bili žrtve totalitarističkog režima toga vremena.  

U Funtani se blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca slavi od 1999. godine kada je svečano blagoslovljena oltarna slika s likom blaženog Kardinala, autora Vladimira Pavlinića, te je postavljena u jedan od dva bočna oltara.  

Najave