Četvrtak, 18 travnja, 2024
Katehetski ured

Katehetski dan

Godišnji susret vjeroučitelja, katehetski dan vjeroučitelja u Porečke i pulske biskupije održan je 30. kolovoza u Poreču. Susret je započeo u 9,30 molitvom u Bazilici koju su predvodili vjeroučitelji pazinskog dekanata. Nazočnima se riječima dobrodošlice i prigodnim promišljanjem vjeroučiteljskog poslanja potom obratio biskup ordinarij  mons. Ivan Milovan.

U praktičnome dijelu predavanja prof. Košić je istaknuo kako je za pastoral zvanja važna zajednica, ozračje koje se stvara u župnim zajednicama. Jednako tako župno pastoralno vijeće može puno učiniti u promicanju duhovnih zvanja u župi. Važno je i govoriti o primjerima svetih svećenika kao što je sluga Božji Miroslav Bulešić, čiju smo 60. obljetnicu mučeničke smrti nedavno proslavili (verba movent, exempla trahunt). No, u svakom duhovnom pothvatu, pa tako i u promicanju duhovnih zvanja, na prvom je mjestu molitva. „Nisu neke župe predodređene, svako tlo može biti plodno,“ ističe dalje biskup Košić,“ valja početi moliti!“. Za govor o duhovnim zvanjima dobro je iskoristiti osobite prigode kao što su misijski dani, nedjelja dobrog pastira, mlade mise, polaganje redovničkih zavjeta, proslave svećeničkih jubileja, itd. Važne su i aktivnosti koje poduzima povjerenstvo za promicanje duhovnih zvanja u biskupiji, a od ključnog je značaja i praćenje mladih ljudi u procesu njihovog duhovnog rasta tzv. duhovna asistencija. „U pastoralu zvanja svi smo odgovorni, obitelji, župne zajednice, župna vijeća, društvo,“ zaključuje između ostaloga dr. Košić, „i naša je zadaća podržavati zvanja.“

Nakon kraće rasprave i odmora biskup Milovan je svečano uručio mandate (missio canonica) vjeroučiteljima koji ove školske godine stiječu pravo podučavanja katoličkog vjeronauka u školi te vjeroučiteljima koji su tijekom prošle školske godine položili državni ispit.

 Predstojnik Katehetskog ureda Biskupije  vlč. Vilim Grbac iznio je planove za sljedeću školsku i pastoralnu godinu. Pred nama je godina župne kateheze kojoj je jedan od ciljeva – privući djecu i mlade. U svom je izlaganju vjeroučiteljima dao na razmišljanje neke od tema vezanih za župnu katehezu, a kritički se osvrnuo na proteklu pastoralnu godinu. Najavio je i redovitu, godišnju duhovnu obnovu za vjeroučitelje koja se planira tijekom listopada.

Na samom kraju uslijedila su izvješća sa Katehetske ljetne škole održane u Splitu. Nadbiskupsko sjemenište u Splitu po sedmi put zaredom bilo je domaćin Katehetskoj ljetnoj školi za vjeroučitelje osnovnih škola koju su organizirali NKU HBK i Agencija za odgoj i obrazovanje. Ljetna škola je održana od 23. do 25. kolovoza, a okupila je oko 450 sudionika. Okvirna tema bila je: Hrvatski jezik – vjeronauk – povijest: mogućnosti međupredmetne korelacije.O tome je kratko izvijestio Erik Kuhar. Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje srednjih škola održana je od 27. do 29. kolovoza, također u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, a središnja tema bila je: „Pristupi temama u srednjoškolskom vjeronauku“ s podtemom „Na putu prema reviziji programa i izradi udžbenika. O radu te ljetne škole izvijestila nas je s. Branka Matika. Napomenuto je da se vi materijali tih ljetnih škola mogu naći na web-stranicama Splitsko-makarske nadbiskupije.

Kao i svake godine nakon stručnog dijela druženje vjeroučitelja nastavljeno je uz objed. Na tome veliko hvala Biskupiji koja i na taj način ohrabruje naše vjeroučiteljsko poslanje.

Nela Peteh

Najave