Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Blagdan sv. Eufemije

 Blagdan sv. Eufemije, zaštitnice Grada Rovinja i rovinjske župe proslavljen je i ove godine, u srijedu, 16. rujna, izuzetno svečano. Jutarnju misu predvodio je novi rovinjski župnik mons. Vilim Grbac, generalni vikar biskupije, misu na talijanskom jeziku predvodio je preč. dr. Alejandro Castillo ravnatelj Pazinskog kolegija, svečanu poldanicu biskup u miru mons. Ivan Milovan, na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza i predsjednik gradskog vijeća sa suradnicima. Misno slavlje animirao je župni zbor.

Svečano večernje misno slavlje predslavio je porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša.

Uvodnim pozdravom  koncelebrante i okupljene hodočasnike pozdravio je mons. Grbac. On je posebnu dobrodošlicu izrazio zboru zagrebačke župe sv. Blaža koji već dugi niz godina, tradicionalno, dolazi pjevati na večernju misu prigodom proslave sv. Eufemije. Zbor vodi Roni Braus.

Biskup je u prigodnoj homiliji, spominjući prvu Petrovu poslanicu, istaknuo postojanje dvije vrste patnje, one uobičajene, koju svaka osoba u životu iskusi, i patnje koju su sposobni podnijeti samo heroji, velikani, poput sv. Eufemije i drugih mučenika za vjeru koji su položili svoj život u obrani svojih ideala, svoje vjere. Danas su ljudi skloni sebe stavljati u centar svega i ako se sve ne vrti oko njih bivaju nesretni, jednostavno žele izbjeći svaku bol, patnju i neugodnost. Sveci su veliki jer čine stvari drugačije od nas, slave vječne vrednote a ne ovozemaljske ideale. Čovjek koji duboko proživljava svoju vjeru preko patnji i preko križa dolazi do spasenja. Takav je čovjek svjestan da nije najvažnije spasiti svoj život već da je najbitniji poziv svakoga čovjeka ustrajati u vjernosti Bogu, pa i po cijenu života. Nadalje, sv. Petar u svojoj poslanici naglašava da svaki onaj koji stavlja u centar svoga života ovozemaljske ideale, kad tada će se razočarati.

Svaki vjernik treba opravdati razlog svoje nade rekao je biskup te pojasnio, trebamo biti u stanju u raspravi sa onima koji iznose drugačije stavove obrazložiti dvije temeljne stvari: što je Istina u koju vjerujemo, i zašto vjerujemo; ali, kakao naglašava sv. Petar, ti argumenti trebaju biti iznesenu u blagosti i poniznosti.

Sveci su po svojim životima, po svojim djelima, a ne po riječima dokaz Božje opstojnosti i zato su nam dati za uzor.

Mi smo pozvani, po uzoru na sv. Eufemiju i druge svece, svojim životom, u svakodnevici, svjedočiti ono što Bog od nas traži. Pozvani smo u svojoj situaciji biti živi dokaz svoje vjere, istaknuo je biskup, te pozvao sve okupljene, razmislimo jesmo li opravdali razlog naše vjere i smisao života? Ako se na to trudimo potvrdno odgovoriti tada je život lakši i znamo put kojim trebamo ići, zaključio je biskup.

Na kraju misnog slavlja biskup i koncelebranti, a potom i rijeka hodočasnika prošla je oko sarkofaga sv. Eufemije, koja već dugi niz stoljeća privlači vjernike upravo snagom svoje vjere.

Najave