Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Korizmena baština Istre

,U Svetom Petru u Šumi održan koncert „Pred tobom padam nice…“
U nedjelju, 13. ožujka 2016., u crkvi sv. Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi, održan je zajednički koncert više zborova pod nazivom „Pred tobom padam nice…“. Pučke napjeve središnje i sjeverne Istre za najznačajniji period liturgijske godine, Cvjetnicu, Veliki tjedan i Uskrs, izveli su Župni Zbor Sv. Petra i Pavla iz Sv. Petra u Šumi, pučki pjevači iz Lindara i Svetog Petra u Šumi pjevačice Vokalne skupine Lanišće te Župni zbor Sv. Mihovila iz Žminja.

Galerija fotografija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/169-korizmena-bastina-istre-2016.html

Uvodnu riječ pozdrava okupljenima je uputio Vitorio Prenc, iz supetarskog zbora, koji se zahvalio biskupu u miru mons. Ivanu Milovanu na dolasku te na podršci koju je od početka davao toj manifestaciji koja je ove godine stigla do svog jubilarnog petog izdanja. Prenc je nadalje iznio kratku povijest tog glazbenog scenarija te ukratko najavio sadržaj programa. Ideju o takvom predstavljanju istarske korizmene glazbene baštine pokrenuo je 2010. godine etnomuzikolog Joško Ćaleta te je taj projekt po prvi puta prezentiran u Zagrebu u sklopu „Pasionske baštine“ u crkvi Srca Isusova. Istarskoj publici taj glazbeno-scenski sklop predstavljen je prvi put u ožujku 2012. godine u Eufrazijevoj Bazilici u Poreču. Dr. Ćaleta potpisuje izbor pjesama te scenarij koncerta, koji je svakako specifičan, s čestim kretanjem zborova po crkvi i pjevanjem iz različitih pozicija prezbiterija i bočnih strana crkve. Program je nako Zagreba i Poreča izveden 2013., godini beatifikacije bl. Miroslava Bulešića, u Lanišću, potom u Žminju i prošle godine u Puli.
U šezdesetak minuta, koliko je sveukupno trajao glazbeni sadržaj večeri, publika okupljena u samostanskoj crkvi imala je prilike poslušati starocrkvene pučke napjeve, dijelove starinskih misa te pomni izbor iz istarskog pučkog vokalnog naslijeđa za vrijeme korizme, Velikog Tjedna te Vazmene dane.
Koncert je započeo simboličnim ulaskom pjevača u crkvu u procesiji za križem s maslinovim grančicama u rukama tijekom čega su zborovi iz Žminja, Sv. Petra u Šumi i VS Lanišće izveli svoje varijante napjeva „Slava čast i hvala ti“ te responzorij „Na Maslinskoj gori“. Koncert je nastavljen pučkim korizmenim napjevima i lokalnim etnomuzikološkim posebnostima križnoga puta, a potom su zborovi predstavili pučke napjeve iz svojih sredina iz sprovodnih obreda i Mise za mrtve.
Nakon ulazne procesije program je bio podijeljen na pet tematskih dijelova: Korizmeni napjevi i pobožnost križnog puta, Misa i obred za mrtve, Veliki petak – ljubljenje križa, Velika večernja – psalmi te posljednji Vazmeni dio.
Pučki pjevači Noel Šuran iz Lindara i Kristijan Vicel iz Svetog Petra u Šumi predstavili su autorske Šuranove skladbe tradicijskih melodija na tanko i debelo koji su sadržani na njegovom nedavno predstavljenom nosaču zvuka Sacratrad.
Žminjski i supetarski zborovi izveli staru tradicijsku pjesmu“Dan od gnjeva“, koja je prisutna u pučkoj glazbenoj baštini mnogih krajeva, i u svakoj svojoj varijanti ističe se specifičnim, prepoznatljivim sonoritetom.
Uslijedili su napjevi iz Obreda Velikog petka, pri čemu su pjevači simbolično inscenirali i obred ljubljenja križa. U tom su dijelu Supetarci izveli „Tvome križu klanjamo se“, a ostali dijelove svojih napjeva iz Prijekora Velikog petka i Puče moj.
Zatim su se izredale izvedbe Vele večernje i psalama gdje su se posebno istakli laniški napjevi „Uzveliči duša moja Gospodina“ i „Na Janca piru kraljevskom“. Koncert je završen vazmenim pjesma, a „Kraljice neba raduj se, aleluja“ bila je zajednička izlazna pjesma svih sudionika.
Po završetku nastupa supetarski je župnik, p. Euzebije Knežević, zahvalio izvođačima na lijepom i sugestivnom nastupu te pohvalio njihovo zalaganje kao i zauzimanje njihovih župnika koji ih okupljaju i potiču u tim nastojanjima očuvanja tradicijskog crkvenog glazbenog izričaja. Na kraju je kao domaćin Vitorio Prenc uručio voditeljima zborova prigodnu uspomenu, a osim toga dar, u znak zahvalnosti na kontinuiranom podržavanju manifestacije, uručen je i biskupu u miru mons. Ivanu Milovanu.
Njegovanje glazbene baštine, kao i svih drugih oblika nematerijalne kulture, najbolji je način očuvanja vlastitog identiteta, napose u ovim vremenima sve intenzivnije globalizacije, u cilju vlastite afirmacije, ali i kako bi buduće generacije mogle naslijediti nešto svoje, autentično.

Najave