Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Molitva za nerođene

Molitvom za nerođene iskazujemo solidarnost sa onima koji trpe jer zanemareni i odbačeni, moli se za one koji nisu dobili priliku čak ni započeti život, a pozitivan učinak molitve vidljiv je u promjeni stava majke koja odustane od namjere abortusa i time biva spašen život, napomenula je dr. Hang – Raguž.

U nedjelju, 8. prosinca 2013., druge nedjelje Došašća, u Svetom Petru u Šumi, održan je susret “Molitva za nerođene” u organizaciji pulske podružnice HKLD-a (Hrvatsko katoličko liječničko društvo) ” Mons. M. Krebel ” Pula, HKLD-a podružnica Rijeka, HKDMSIT-a(Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara) Rijeke i Pule, te KDPDI (Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre) ” Mons. A. Hek”. Program je započeo Molitvom za nerođene i klanjanjem pred Presvetim u kapeli pavlinskog samostana, koju je vodio pater Mario Škrtić, prior samostana i župnik.

Nakon klanjanja i molitvenih zaziva za nerođene i u obranu života općenito, izmolila se krunica za nerođene, tzv. Bijela krunica. Prije molitve uvodnu riječ o samom susretu i značenju Molitve za nerođene izrekla je predsjednica pulske podružnice HKLD „Mons. Marcel Krebel“ Ljubica Hang – Raguž, dr. med. spec. pedijatar. Predsjednica je istaknula da je Molitva za nerođene pokrenuta na inicijativu središnjice Društva 2007. godine, od kada se svake godine svi članovi Društva okupljaju u prigodi blagdana Gospe Guadalupske. Gospa Guadalupska je odabrana jer je svojim ukazanjem potaknula obraćenje milijuna Meksikanaca te je tako ukinuta praksa drevnog naroda Azteka žrtvovanja ljudi i napose djece poganskim bogovima, a i zato jer se od svih Marijanskih ukazanja jedino tom prigodom Majka Božja ukazala trudna, pa je stoga Gospa Guadalupska priznata kao zaštitnica nerođenih i općenito Pokreta za život. Pokret za nerođene jedna je od aktivnosti pavlinskog reda, a pri tom pavlinskom samostanu od 2004. godine postoji biskupijski Centar za nerođeni život „Betlehem“. Doktorica je nadalje pojasnila posebnost nakane za nerođene, „Svi su kršćani pozvani braniti život, napose onaj najnezaštićeniji, malog Božjeg čovjeka koji posjeduje besmrtnu dušu a stvoren je na sliku Božju. Jedan od vidova zaštite je i molitva. Molitvom za nerođene iskazujemo solidarnost sa onima koji trpe, moli se za one koji nisu dobili priliku čak ni započeti život, a pozitivan učinak molitve vidljiv je u čestoj promjeni stava majke koja odustane od namjere abortusa i time biva spašen život. Postoji molitva Križnoga puta za nerođene, napomenula je dr. Hang – Raguž.

Susret je nastavljen sudjelovanjem članova na redovitoj večernjoj misi u samostanskoj crkvi koju je predvodio pater Mario. U prigodnoj je homiliji, osvrtom na misna čitanja istaknuo poziv Ivana Krstitelja na obraćenje. Prispodobom sjekire kod korijena stabla koje ne donosi rod, p. Mario je naglasio nužnost dubinskog iskorjenjivanja zla i grijeha iz svog života. Druženje sudionika susreta nastavljeno je uz prigodno osvježenje u povijesnoj supetarskoj čitaonici.

G. Krizman

Najave