Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Hodočašća

Biskupijsko korizmeno hodočašće u porečku katedralu

Tradicionalno biskupijsko korizmeno hodočašće u porečku prvostolnicu održano je treće korizmene nedjelje, 8. ožujka 2015. godine. Hodočašće je započelo pokorničkim bogoslužjem koje je ove godine održao vlč. Ivan Princ. Uslijedila je pobožnost Križnog puta koju su čitali čitači porečke župe i župni vikar Hector Bernardez Germade. Nakon vremena za ispovijed i osobnu molitvu, uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša uz koncelebraciju više svećenika.

Biskup je u prigodnoj homiliji pojasnio razlog zašto Isus, uobičajeno uvijek blagog djelovanja, rastjeruje mjenjače novca i prodavače žrtvenih životinja u hramu. Tim postupkom želi naglasiti da trgujući u prvom hramskom predvorju oskvrnjuju hram. Svakim dolaskom u crkvu, koja je kuća Božja,  vjernik bi trebao osjetiti posebnu toplinu svjestan da se tu nalazi sam Isus Krist, a koliko puta vjernici u crkvi uopće ne obraćaju pažnju na to,  jer su previše zaokupljeni ljudima. Isus rastjeruje mnoštvo i stoku jer time želi naglasiti kako žrtvovanjem životinja čovjek se ne može osloboditi od grijeha. Jedino pravo sredstvo čišćenja od grijeha jest ispovijed, susret s Bogom otvorena srca i iskreni susret sa svojom savješću. 

Židovski je hram u to vrijeme imao više dijelova sa strogo određenim pristupom: prvo predvorje gdje su smjeli doći pogani, drugo predvorje za žene Židovke, treće za muškarce Židove, četvrto kamo su smjeli pristupiti samo svećenici te peti prostor gdje se je nalazila svetinja nad svetinjama. Buka i galama prodavača žrtvenih životinja i mjenjača hramskoga novca sprječavala je ljude da osjete Božju prisutnost u hramu. Koliko puta i mi svojim ponašanjem, one koji ne vjeruju udaljavamo od mogućnosti da povjeruju, podsjetio je biskup. Isus nas poziva da svojim djelima i primjerom privlačimo ljude Bogu.

Spominjući dan solidarnosti s Crkvom u Bosni i Hercegovini, ove godine pod geslom  „Hoditi zajedno“ biskup je istaknuo kako je pomoć koja tog dana bude sakupljena namijenjena našim sunarodnjacima u potrebi, da tako osjete pomoć i podršku, a osim materijalnog važno je znati prepoznati i pružiti podršku molitvom, kao i na druge načine.

Korizmeno hodočašće glazbeno je popratio porečki katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Marka Ritoše.

Najave