Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Biskupsko ređenje mons. Zgrablića – glavni zareditelj Puljić, suzareditelji Kutleša i Milovan

zadar2

Biskupsko ređenje mons. Milana Zgrablića, imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora, održava se usubotu, 25. lipnja na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11,00 sati.

Glavni zareditelj mons. Zgrablića je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK. Suzareditelji su mons. Dražen Kutleša, splitsko – makarski nadbiskup te porečki i pulski apostolski upravitelj i mons. Ivan Milovan, umirovljeni biskup porečki i pulski.

Ususret biskupskom ređenju u Zadru koji je važan događaj za cijelu mjesnu i domovinsku Crkvu, zadarski nadbiskup Želimir Puljić odredio je događaje u duhovnoj pripravi koji će na nadbiskupijskoj razini, a u duhu službe i poslanja biskupa koji predstavlja načelo jedinstva u partikularnoj Crkvi, očitovati zajedništvo vjernika ususret biskupskom ređenju mons. Zgrablića.

Susret obitelji Zadarske nadbiskupije, osobito obitelji s brojnom djecom, održava se u subotu, 11. lipnja u crkvi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru s početkom u 19 sati. 

Susret kateheta, molitvenih zajednica, bratstava, duhovnih pokreta i udruga djelatnih u Zadarskoj nadbiskupiji održava se u srijedu 15. lipnja u crkvi sv. Šime u Zadru s početkom u 20 sati.

Susret mladih Zadarske nadbiskupije održava se u četvrtak, 23. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati. Na tom susretu će sudjelovati i imenovani zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić koji će se tada prigodno obratiti mladima.  

Nadbiskup Puljić podsjeća kako je sv. Ivan Pavao II. govorio da su „mladi nada Crkve, društva i naroda“. Sv. Ivan Pavao II. prvi je počeo s okupljanjem mladih i potaknuo biskupe neka to čine na razini biskupije, države i na međunarodnoj razini.

„Pozivan sve župe i redovničke zajednice u Zadarskoj nadbiskupiji neka u trodnevnici pred samo ređenje, od srijede 22. do petka, 24. lipnja, uz uobičajenu misu pruže ljudima mogućnost duhovne obnove i priprave za ovaj važan dijecezanski događaj.

Neka se pod svetom misom uputi kratka homilija, npr. o Crkvi, Svetom Redu, euharistiji i sl., a treći dan neka se učini euharistijsko klanjanje pred Presvetim, s produženom zahvalom, s litanijama Presvetom Srcu Isusovu. Također, valja dati prigodu za svetu ispovijed prije mise ili poslije mise“ potiče nadbiskup Puljić u okružnici svećenicima i redovničkim zajednicama u Zadarskoj nadbiskupiji ususret biskupskom ređenju.

Zadnje biskupsko ređenje u Zadru bilo je prije 32 godine, kada je 9. lipnja 1990. zaređen mons. Ivan Prenđa (1939.-2010.) kao zadarski nadbiskup koadjutor.

Također, dopisom Okružnice, nadbiskup Puljić potaknuo je sve svećenike, župnike i redovničke zajednice u Zadarskoj nadbiskupiji da se na kraju svake mise tijekom mjeseca lipnja moli Molitva za svećenike i biskupe.

„Zahvalni smo Božjoj Providnosti za dar Crkve, svetih sakramenata i duhovnih zvanja. U vidu priprave za biskupsko ređenje, molit ćemo Velikog Svećenika, Isusa Krista, da svi oni koje je po svojoj dobroti uzvisio na službu nebeskih tajna, budu dostojni službe koju im je Gospodin povjerio. Molit ćemo za svetu Crkvu Božju i za papu Franju, da uspješno vlada pukom svetim Božjim, koji neka urešen kršćanskim krepostima napreduje ovdje na zemlji dok ne prispije u vječno spasenje“ poručuje nadbiskup Puljić.

Važan događaj zajedništva mjesne Crkve ususret biskupskom ređenju će biti i svećeničko ređenje u zadarskoj katedrali sv. Stošije u subotu, 18. lipnja s početkom u 10 sati, kada će nadbiskup Puljić za svećenike zarediti trojicu đakona.

I.G.

Najave