Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Svetkovina Bogojavljenja u pulskoj katedrali

Svečano misno slavlje o svetkovini Bogojavljenja, u srijedu, 6. siječnja 2021., apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša predvodio je tradicionalno kao i svake godine u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina. Koncelebrirali su kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić i katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj.
Mons. Kutleša je u prigodnoj homiliji istaknuo temeljne faze puta mudraca s istoka prema novorođenome Kralju: traženje smisla, nadvladavanje poteškoća i sumnji koje su ih pratile na putu te traženje potvrde u Svetome Pismu, što predstavlja i naš put prema Gospodinu. Iako su temeljem svojih znanstvenih otkrića i zapažanja imali znak tražili su da im pismoznanci u Jeruzalemu to potvrde. Oni im, na čuđenje mudraca govore o kralju koji se ima roditi, ali ga sami ne traže. Tako i mi često, znamo što je dobro, i odobravamo ga, ali ipak biramo zlo, jer je lakše. No kako za njih tada, tako i za nas ključan mora biti osobni susret s Isusom. Kada su spoznali tko je, iskazali su mu čast i, iako su ga pronašli u obličju malenoga djeteta, u poniznosti mu se poklonili, u svemu nam tome trebaju biti uzor. Govoreći o darivanju propovjednik je istaknuo, poput mudraca, trebamo Isusu dati ono najdragocjenije, ljubav, ljubav prema Bogu i bližnjemu. Svi naši darovi, ako nisu darovani s ljubavlju, nemaju vrijednost. Trebamo se zapitati što ćemo pred Gospodina donijeti kada odemo s ovoga svijeta? To neće biti ni bogatstvo ni ovozemaljske časti, najveći poklon Gospodinu bit će naš život i ljubav koju smo iskazali prema bližnjima.
Poruka je današnje svetkovine da mi, htjeli ili ne, trebamo krenuti na to putovanje. Cijeli je naš život putovanje i traženje smisla. Trebamo biti ustrajni, ići naprijed i ne stajati. I kada nas obuzmu sumnje treba se odvažiti, izaći iz svoje udobnosti i krenuti. Trebamo susresti Gospodina osobno, i to najviše u molitvi te tako promijeniti svoj život kako bi na kraju mogli darovati sami sebe, u prvome redu Bogu, a onda i ljudima, rekao je mons. Kutleša istaknuvši da je to poruka mudraca koji nam konkretno pokazuju kako se dolazi do smisla čovjekova života. Zato smo svi danas pozvani da slijedimo njihov primjer i da istražujemo i znanstveno i vjerski i na svaki drugi način, ali važno je ne odustati i tražiti i boriti se da bi našli svoj smisao, zaključio je propovjednik. (G. Krizman)

 

 

Najave