Jednom od najdužih neprekinutih tradicija održavanja božićnog koncerta na području porečke i Pulske biskupije može se podičiti žminjska župa. Ovogodišnji, 28. božićni koncert održan je na Nedjelju Svete Obitelji, 29. prosinca. Koncertu su uz, zaista brojnu publiku iz svih okolnih župa i šire, ove godine nazočili i porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan i kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić te načelnik Općine Žminj Željko Plavčić.

Na koncertu su nastupili: Mješoviti zbor sv. Mihovila iz Žminja, Grupa mladih i Dječji zbro, a gosti su ove godine bili Mješoviti zbor Roženice iz Pazina.

Na početku se okupljenima prigodnim pozdravom obratio župnik domaćin, vlč. Jordan Rovis, koj je predstavio izvođače, te napose naglasio kako Zbor Roženice ove godine obilježava 40 godina djelovanja. Koncert je bio humanitarnog karaktera, sakupljan je prilog za potrebite u župi.

Predivnom izvedbom pjesme koja je simbol Božića, „Adeste fideles“, koncert je otvorio Mješoviti župni zbor sv. Mihovila, pod ravnanjem Aleksandre Orbanić te uz orguljsku pratnju Nele Božac. Domaćini su nadalje otpjevali pjesme „Tiha noć“ i „Nebesa slave“.

U drugome bloku predstavili su se mladi pjevači Zbora Osnove škole Vladimir Gortan iz Žminja, koji su pod vodstvom Anđele Damjanić otpjevali pjesme „Okitili dom“ i „Betlehemska sveta noć“. Solističke dionice otpjevale su Rebeka Orbanić, Ivana Rudan i Anika Kmet.

Treći su nastupili šlanovi Grupe mladih Župe Žminj koji su izveli „Bijeli Božić“ i „Samo nek' ljubav kraljuje“. Kao voditelji su predstavljene Lucija Jelenić i Ema Orbanić.

Posljednji blok, od deset pjesama izveli su članovi Zbora Roženice, pod maestralnim vodstvom umjetničke voditeljice  i dirigentice Ines Kovač Drndić te uz klavirsku pratnju Kristine Puh Leko. Prvi dio njihovog nastupa obilježen je božićnim pjesmama: „Dvorani neba“, „Veselje ti navješćujem“, „Kyrie eleison“ i „Zaspi sinek“, kojim su se predstavili na ovogodišnjem koncertu „Božić u Ciboni“ u Zagrebu.

Uslijedila je molitva „Ave Maria“, a potom, prema riječima voditeljice, jedan od najljepših klasika zborske glazbe, Mozartova „Ave verum corpus“. Nakon veoma sugestivne izvedbe molitve „Oče naš“ Matka Brajše Rašana zbor je snagu i izvrsnost svojih interpretacijskih dosega iskazao izvanredno moćnom izvedbom skladbe „Laudates onmes gentes“. Tu je skladbu skladatelj Lagrange komponirao upravo za Festival Musica Sacra koji se već niz godina, tijekom jeseni, održava u Rovinju, Vrsaru i Pazinu a Zbor Roženice je jedan od organizatora.

Afričkom zulu molitvom „Ukuthula“ za mir, blagostanje i pobjedu, pjevači su izveli i prigodnu gestikulatornu koreografiju, a svoje su glasovne sposobnosti u toj pjesmi pokazale solistice Dijana Krizmanić, Anja Fakin i Nina Maretić. Posljednja zborska skladba „Roženica“ bila je „Gloria in excesis Deo“, gdje su solisti bili Milan Glant i Milenko Ladavac.

U završnom govoru predstavnice žminjskoga zbora istaknute su čestitke Zboru Roženice na obljetnici, te je ujedno upućen poziv svima koji misle da bi se mogli priključiti župnome zboru.

Svim dirigenticama i orguljašicama podareni su buketi cvijeća, a „Roženice“ su kao zahvalu dobili i dvije knjige, monografiju o žminjskoj župnoj crkvi, te monografiju o žminjskim kapelicama.

Koncert je zaključen zajedničkom izvedbom pjesama „U se vrijeme godišta“ i „Narodi nam se“.  

 

Najave i obavijesti

Ponedjeljak: 28 Ruj 2020
Laniška misa za VII. obljetnicu beatifikacije

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.