Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Miroslav Bulešić

Blagoslovljen Dekanatski pastoralni centar „Blaženi Miroslav Bulešić“

Porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša blagoslovio je u Labinu, nadomak župne crkve Rođenja BDM, novi dekanatski Pastoralni centar „Blaženi Miroslav Bulešić“. Kako bi lik našega Blaženika zaista zaživio u sadašnjem vremenu potrebno je nastojati  ga ugraditi u sve pore vjerničkog i društvenog života, rekao je biskup.

U četvrtak, 21. kolovoza 2014., u labinskom Starom gradu, nakon svečanog euharistijskog slavlja  u crkvi Rođenja BDM,  mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski blagoslovio je i  svečano otvorio dekanatski Pastoralni centar „Blaženi Miroslav Bulešić“. Uz mnoštvo vjernika iz labinskog i susjednih dekanata, događaju su nazočili župnik i labinski dekan preč. Milivoj Koren, staropazinski župnik vlč. Željko Zec, donedavni župnik te župe, koji je idejno i materijalno  započeo i vodio uređenje pastoralnog centra te drugi svećenici.

Ako pogledamo život bl. Bulešića vidimo da je on i u svojim dnevnicima uvijek naglašavao da čovjek treba radosno živjeti svoju vjeru. Vrijeme koje nam je darovano na ovome svijetu  treba proživjeti na najbolji mogući način. Naš Blaženik je svojim životom upravo to i pokazao, a Crkva je, i samim činom beatifikacije, priznala njegove vrednote te nam stoga on može biti uzor življenja. Lik i djelo našega Blaženika trebamo nastojati na svaki način  ugraditi u sve pore vjerničkog i društvenog života. Otvaranjem, ovdje u Labinu, jednog centra koji nosi njegovo ime i podsjeća na tog velikana Istre i hrvatskog naroda, poziv je  svima nama da na njegovu primjeru, kao i na primjeru Isusa Krista, prepoznamo što je  bit istinskih vrednota, rekao je biskup Kutleša za Radio Labin.

Vlč. Željko Zec izrazio je svoje zadovoljstvo dovršetkom i blagoslovom Pastoralnog centra u Starom Labinu. Radostan sam zbog jedne dovršene ideje, ono što smo nekada snivali, sada smo ostvarili. Uz rad, zajedništvo i napore, isplatilo se.

Pastoralni centar se proteže na prostoru od oko 120 m2 i ima tri dvorane, uz popratne sadržaje. Na zidu glavne dvorane postavljena je reljef bista blaženog Miroslava Bulešića, djelo kipara Dubravka Radmana, koji je u  posljednjih nekoliko godina ostvario više umjetničkih djela za više istarskih župa.

Uređenje Pastoralnog centra započelo je 2007. godine, a svečanim blagoslovom i postavljanjem reljefa Blaženika okrunjena su nastojanja kako vlč. Zeca tako i sadašnjeg župnika preč. Korena, te svih vjernika ove župe koji su u taj projekt ugradili dio sebe.

G. Krizman

Najave