Petak, 29 ožujka, 2024
Miroslav Bulešić

Započela trodnevnica uoči obljetnice mučeništva bl. Bulešića

U nedjelju, 24 kolovoza 2014. navršiti će se 67. obljetnica mučeničke smrti našeg najmlađeg blaženika, bl. Miroslava Bulešića. U četvrtak, 21. kolovoza 2014. u njegovoj je rodnoj župi, Svetvinčenat, započela trodnevna duhovna priprava za taj spomen.

Trodnevnica, koju predvodi župnik, vlč. Darko Zgrablić, prvoga je dana bila posvećena obitelji. On je u prigodnoj homiliji rekao da ponekad upravo najveća bol naših grijeha dolazi iz naših obiteljskih odnosa, pa neka nas bl. Bulešić, koji je  i sam rastao u obitelji, i u tome zagovara pred Svevišnjim. Molimo na poseban način njega, čiji je duhovni testament obilježen oprostom, da nam pomogne graditi obiteljske odnose sa oprostom i razumijevanjem, jer u međuljudskim odnosima danas nadasve nedostaje poniznosti.

Neka po zagovoru bl. Miroslava naše obitelji rastu u slozi i poniznosti, te neka nam obiteljski križevi ne budu na lomljenje nego neka nas ujedinjuju, naglasio je propovjednik.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te molitva za obitelj, „za sve obitelji svijeta, za  obitelji kojima prijeti rastava, za obitelji koje imaju križ bolesti, za obitelji koje su ranjene nerazumijevanjem između djece i roditelja, i za sve druge potrebe obitelji, koja je  i ostaje temelj društva.

Drugi dan, u petak 22. kolovoza 2014., sa početkom u 18 sati bit će  posebno posvećen molitvi za bolesne, starije i nemoćne.

Treći dan, molitva i klanjanje u župnoj crkvi biti će za svećenike i  nova duhovna zvanja. No osim toga, u subotu, 23. kolovoza 2014., dan uoči same obljetnice, u blaženikovom rodnom selu Čabrunići, nedaleko njegove rodne kuće, mons. Ivan Milovan, biskup u miru, i sam rodom iz obližnjeg sela Režanci, blagosloviti će novoizgrađenu kapelu Blaženiku u čast.

Na samu obljetnicu mučeničke smrti, u nedjelju, 24. kolovoza 2014. svečano koncelebrirano misno slavlje u 18 sati  u župnoj crkvi  predvoditi će nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić.

G. Krizman

Najave