Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Poreč: Svetkovina Uznesenja Bl. Djevice Marije

U porečkoj prvostolnici svečano euharistijsko slavlje o svetkovini Uznesenja Bl. Djevice Marije predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša.

U koncelebraciji su bili katedralni župnik i porečki dekan preč. Rikardo Lekaj te kapelani vlč. Hector Bernardez Germade i vlč. Mladen Pranjić.

Govoreći o značaju svetkovine Uznesenja, kada se spominjemo Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo dušom i tijelom, biskup je naglasio kako čovjek upravo u nekim prijelomnim trenutcima razmišlja o egzistencijalnim pitanjima, a tu svakako spadaju odnos prema Bogu i prema bližnjima. Čovjekov  odnos prema bližnjima ima tri temeljna aspekta: prošlost, sadašnjost i budućnost, istaknuo je mons. Kutleša te ih povezao sa životom Blažene Djevice Marije. Svaki čovjek nosi u sebi  obiteljsko, kulturološko i civilizacijsko naslijeđe koje se prenosi  kroz naraštaje, svako takvo naslijeđe može biti i slavno i bolno. No, kao  što smo ponosni na materijalno  naslijeđe, koje smo baštinili od prethodnih naraštaja, poput crkava, koje je izgradila njihova vjera, jednako smo tako dužni čuvati i moralne vrednote. Blažena Djevica Marija baštinila je židovsku tradiciju, kroz svoju obitelj, koja ju je oblikovala, te tako učinila pripravnom na ispunjenje svoje uloge u djelu Spasenja. Drugi aspekt čovjekovog odnosa prema bližnjima je sadašnjost, u kojoj se kontinuirano donose odluke i vrše odabiri koji oblikuju naš život. Osim tehničkog, mjerenog vremena, postoji i životno vrijeme, naglasio je biskup, to je ono vrijeme koje je Bog dao svakoj osobi pojedinačno kako bi ga upotrijebila za prihvaćanje i izvršenje svoje životne misije.  Mnogi su proroci i kraljevi u povijesti željeli učiniti velike stvari za Boga, ali nitko nije učinio koliko i Blažena Djevica Marija u poniznosti svoje duše. Upravo, naglasio je propovjednik, unatoč tendencijama društva današnjeg vremena, veličina čovjeka nije pobijediti drugoga nego pobijediti sebe, veličina Bl. Djevice Marije jest njezino biti – ponizna službenica. Treći aspekt čovjekovog odnosa prema bližnjemu je budućnost, jer  naša i budućnost narednih generacija ovisi o našim postupcima u sadašnjosti. Zato smo sada dužni se zapitati što ćemo ostaviti budućim naraštajima, ne toliko materijalne koliko moralne vrednote koje smo primili preko svog tradicijskog i kulturološkog naslijeđa dužni smo očuvati i predati ih budućim pokoljenjima, upozorio je biskup, jer nijekanje tih vrednota dovodi  do tragedija u obiteljima i u društvu općenito. Bl. Djevica Marija naša je nada kojoj se uvijek možemo obratiti, zaključio je biskup, te pozvao sve neka se utječu zaštiti Bl. Djevica Marije kako bi izmolili snagu da izdrže tijek svojega vremena u ovozemaljskom životu i sretno prispiju u Vječnost.

Porečka katedralna župa na blagdan svoje nebeske zaštitnice pripremala se je trodnevnom duhovnom pripravom od utorka, 12. do četvrtka, 14. kolovoza, na koju su se svake večeri vjernici Poreča okupili u velikom broju. Prvoga dana trodnevnice tema je bila „Marija, škola poniznosti“, a euharistijsko slavlje predvodio je rektor Pazinskog kolegija  vlč. dr. sc. Alejandro Castillo Jimenez. Drugoga dana homiliju na temu „Marija Majka Crkve“ izrekao je mons. Sanjin Francetić, rektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ Zadnjega dana trodnevnice gost propovjednik bio je vlč. Luka Pranjić, novigradski župnik, koji je izrekao homiliju na temu „Marija, utočište grešnika“. Svake je večeri program trodnevnice započinjao sakramentom pomirenja, uslijedila je pobožnost krunice, a nakon misnog slavlja, svake je večeri održano i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

G. Krizman

Najave