Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Pazin: Proslavljen blagdan Gospe od Anđela

U Pazinu svečano koncelebrirano misno slavlje o blagdanu Gospe od Anđela predvodio je porečki i pulski biskup, mons. Dražen Kutleša. U pazinskom franjevačkom samostanu proslava blagdana Gospe od Anđela, u narodu poznato i kao “Rim”, najveća je proslava toga blagdana na području Porečke i Pulske biskupije.

U subotu, 2. kolovoza 2014., povodom blagdana Gospe od Anđela, u pazinskom franjevačkom samostanu Pohođenja BDM, hodočasničku misu, popularno poznatu kao „Rim“, predvodio je mons. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup.  Toga se dana uobičajeno održava procesija po perivoju samostana i misa na otvorenom, no zbog obilnih kiša koje su prethodnih dana oštetile dijelove šetnica ove je godine cjelokupni program održan u samostanskoj crkvi Pohođenja BDM.

Uz biskupa je koncelebrirao pazinski dekan, preč. Mladen Matika, gvardijan samostana o. Alfonz Orlić te petnaestak svećenika iz župa šireg pazinskog područja.

Već od ranog jutra više je svećenika bilo na raspolaganju za ispovijed, koja je jedan od uvjeta za porcijunkulski oprost. Uvodni pozdrav hodočasnicima izrekao je p. Orlić koji je prije mise predvodio litanije i molitve pored kipa Gospe od Anđela.

Nakon uvodne napomene o jedinstvenoj ulozi majke u životu svakoga čovjeka, te o radikalnom obraćenju sv. Franje kojeg se danas spominjemo, biskup je u prigodnoj homiliji stavio naglasak na pitanje: “Što bi Blažena Djevica Marija, Gospa od Anđela poručila nama danas?”. U prvom redu, čovjeku danas nedostaje radosti. Pod utjecajem političke i ekonomske situacije te slijedom neprestane brige za materijalno čovjek zaboravlja da su najveće vrijednosti u onom nematerijalnom, one vječne, neprolazne vrednote. Dobrota, poštenje, ljubav, vjernost, sve su to neprolazne vrednote koje se ne mogu kupiti i toga moramo ponovno postati svjesni danas kada se  sve nekako nastoji staviti u kalup cijene i materijalne vrijednosti, naglasio je biskup.

Poziv Blažene Djevice Marije je  upućen svim ljudima da nije dovoljno samo čuvati se grijeha i obdržavati zapovjedi vjerske prakse, već je nadasve potrebno vjeru potkrijepiti djelotvornim ufanjem, a ljubav izraziti na djelu. Mi slavimo svece upravo zato jer su imali snage postupiti upravo suprotno od onoga kako mi činimo. Mi nemamo moć utjecati ni na svoj dolazak na svijet, ni na smrt, ali zato smo odgovorni za svoje svakodnevne postupke i izbore koje činimo, pa i materijalna dobra su nam povjerena kako bi mogli pomagati bližnjemu. Upravo tu trebamo pokazati da se znamo i hoćemo opredijeliti za te neprolazne vrednote, jer po tome će nam biti suđeno, zaključio je biskup.

G. Krizman

  

 

 

Najave