Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

50. obljetnica svećeništva biskupa u miru mons. Ivana Milovana

U subotu, 19. srpnja 2014., u porečkoj prvostolnici, Eufrazijevoj bazilici, mons. Ivan Milovan, biskup u miru, proslavio je 50. obljetnicu svećeništva.

U uvodnom obraćanju porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, nakon pozdrava dobrodošlice upućenog okupljenim biskupima, svećenicima, redovnicama, bogoslovima i puku, izrazio je zahvalnost slavljeniku za sve dobro što je u pola stoljeća svoje svećeničke službe učinio za Crkvu.

U koncelebraciji su sudjelovali i predsjednik HBK nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, riječki nadbiskup i metropolita mons. Ivan Devčić, krčki biskup mons. Valter Župan, koparski biskup mons. Jurij Bizjak, koparski biskup u miru mons. Metod Pirih i pedesetak svećenika. Od svjetovnih vlasti svečanosti su nazočili župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza kao i predstavnici drugih institucija.

„Za svećenika se, kao i za biskupa kaže, da je uzet iz naroda i postavljen za narod, rekao je mons. Devčić u uvodnom dijelu homilije te istaknuo da „pedeset svećeničkih godina mons. Ivana Milovana, ne pripadaju samo njemu, već je to i dio povijesti mjesne, domovinske i sveopće Crkve, čiji je on, kao svećenik i biskup, bio član i službenik.“ „U njegovih je pedeset godina i pedeset godina naše Crkve koja je trpjela pod komunizmom, te unatoč svemu nastojala sačuvati vjeru i nadu u narodu te održati korak sa univerzalnom Crkvom, koja je u doba Vatikanskog koncila činila epohalne iskorake na planu obnove ad intra i otvaranja ad extra, rekao je mons. Devčić podsjetivši da je „mons. Milovan postao svećenik u tijeku Koncila te je bio svjedokom radosnih očekivanja i svih previranja koja je taj događaj pobudio, napose nade, očekivanja, traženja te nastojanja da se Crkvi dade „novo lice“ a svijetu više humanosti i pravednosti.“ „Konačno“, nastavio je nadbiskup, „u tih je pedeset godina sadržano i sve ono što se je događalo sa hrvatskim narodom, od komunističke vladavine, demokratskih promjena sve do stvaranja samostalne države. U svemu je tome mons. Milovan sudjelovao i dao svoj doprinos, uzdajući se pritom u Gospodina, u skladu sa svojim mladomisničkim geslom „Gospodine, zaštitniče moj, u tebe se uzdam!“.  Postavši biskupom 1998. godine, zahvaljujući slobodi koju je Crkva zadobila u samostalnoj državi još se više imao mogućnosti uključiti u crkvena i društvena zbivanja u Istri, gradeći i obnavljajući Kristovu Crkvu, te tako oživotvoriti svoje biskupsko geslo „Graditi u ljubavi“.

Nadbiskup je zatim podsjetio kako su ovakve obljetnice poticaj za dublje uranjanje u otajstvo svećeničkog poziva u Crkvi, citirajući pritom riječi iz dnevnog čitanja iz Knjige proroka Jeremije.“Crkva je daleko više od ljudske organizacije“, rekao je nadbiskup, „ona je otajstvena stvarnost, koju saziva i u kojoj je, po svome duhu, trajno prisutan uskrsli Gospodin“. Poziv za svećeničku službu događa se slično kao proročki poziv. Bog izabire, “i prije nego te oblikovah u majčinoj utrobi ja te znadoh“, a taj se Božji izbor objavljuje kada osoba postaje svjesna toga poziva. Nakon toga na čovjeku je da odgovori na taj poziv, s potpunim predanjem i pouzdanjem.  Citirajući poslanicu Efežanima, iz koje je mons. Milovan uzeo svoje biskupsko geslo „Graditi u ljubavi“, nadbiskup je podsjetio da se svakome daje po „mjeri Kristova dara“, te istaknuo nastojanja mons. Milovana u kojima se prepoznaje konkretiziranje različitih poziva kroz njegovo navjestiteljsko, posvetiteljsko, pastirsko i učiteljsko djelovanje. Nadbiskup je na kraju istaknuo univerzalnu dimenziju poslanja Crkve u djelu Spasenja. Stoga je svaki svećenik pozvan biti svjestan da je najneposredniji i sudionik i suradnik u ostvarenju sveopćeg spasenja u Kristu i po Kristu“, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja u ime hrvatskih biskupa čestitke slavljeniku je uputio  mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, koji je pročitao i čestitku državnog Tajnika Svete Stolice kard. Pietra Parolina, u kojoj je prenio čestitke Svetog Oca pape Franje. „Preuzvišenom gospodinu Ivanu Milovanu, biskupu porečkom i pulskom u miru: Vrhovni svećenik Franjo čestita ti 50-godišnje spomen-slavlje svećeničkog ređenja koje pada na blagdan sv. Jakova te ti blagohotno udjeljuje apostolski blagoslov kao zalog nebeskih milosti“, pročitao je  mons. Puljić. Tim se čestitkama pridružio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Alessandro D’Errico, nadbiskup te kardinal Josip Bozanić. zagrebački nadbiskup.

U ime Županije Istarske slavljeniku je uz prigodni dar čestitao župan Valter Flego. U ime svećenika i redovnika Porečke i Pulske biskupije čestitke je izrazio  preč. Marijan Kancijanić, a u ime vjernika Porečke i Pulske biskupije gospodin  Tomislav Milohanić.

Mons. Dražen Kutleša je slavljeniku zahvalio za sve dobro što je učinio za 50 godina svećeničke i 16 godina biskupske službe, u prvom redu  istaknuvši zahvalu za veliki trud koji je uložio, zajedno sa svojim bratom mons. Vjekoslavom Milovanom, da bi se uzdignulo na oltar bl. Miroslava Bulešića, te za svu pomoć koju, unatoč mirovini, pruža biskupu i svim svećenicima u pastoralnom djelovanju.

Na kraju se okupljenima obratio  sam slavljenik, zahvalivši obitelji, rodbini, suradnicima, svećenicima, te svim dobrim ljudima od kojih je tijekom života primio toliko dobra i koji su mu na razne načine bili oslonac i podrška. Biskup je izrazio zahvalnost Svetom Ocu na upućenoj čestitki, zareditelju pok. biskupu Nežiću, svome prethodniku biskupu Bogetiću, biskupu ordinariju Kutleši za dobre želje, prigodni dar, blizinu i dobrotu te za organizaciju slavlja, nadbiskupu Devčiću za upućenu riječi homilije te svim drugim biskupima na iskazanoj blizini.

Mons. Milovan rođen je 22. rujna 1940. u Režancima, župa Svetvinčenat, župi bl. Miroslava Bulešića. Završio je klasičnu gimnaziju u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. Teologiju je studirao najprije na Visokoj teološkoj školi u Pazinu, a posljednje tri godine, od 1961. do 1964., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na istom je fakultetu 1965., postigao magisterij iz teoloških znanosti. Za svećenika je zaređen 25. srpnja 1964. godine. Obavljao je sljedeće službe: od 1964. do 1965. bio je župni vikar u Poreču i Novoj Vasi Porečkoj; od 1965. do 1967. župni vikar u Rovinju; od 1967. do 1970. prefekt sjemeništa u Pazinu; ponovo je u Rovinju bio najprije pastoralni suradnik od 1970. do 1981., a potom župnik od 1981. do imenovanja za biskupa. Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je porečkim i pulskim biskupom 18. studenoga 1997. godine. Za biskupa je zaređen 10. siječnja 1998., od kad je i preuzeo službu te ju obnašao do umirovljenja, 14. lipnja 2012.

G. Krizman

Najave