Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Započela trodnevnica povodom blagdana sv. Tome apostola

Prvi dan trodnevnice za sv. Tomu u znaku Sluge Božjeg Egidija Bulešića, uz glazbeni doprinos Zbora Lino Mariani

U ponedjeljak, 30. lipnja 2014. u pulskoj Katedrali Uznesenja BDM započela je trodnevna priprava za blagdan sv. Tome apostola, zaštitnika grada Pule i Pulske biskupije.

Misno slavlje prvoga dana predvodio je tajnik pulskog katedralnog kaptola sv. Tome apostola, vodnjanski župnik preč. Marijan Jelenić, a koncelebrirali su kanonik pokorničar preč. Željko Staver, župnik katedralne župe mons. Vilim Grbac, župni vikar vlč. Roko Smokrović i vlč. Luka Berović.

Ganut sam činjenicom da predvodim misno slavlje u ovoj katedrali u čijem su oltaru relikvije svetaca koji su za života postigli ono čemu svi mi težimo, rekao je propovjednik na početku prigodne homilije. Ova crkva, ali i zajednica vjernika ovoga Grada može biti ponosna na svoje duhovne plodove, naglasio je. Ova je mjesna Crkva bila „rasadnik svetaca“ rekao je preč. Jelenić, te kratko spomenuo više kandidata za oltar koji su živjeli i djelovali na području grada Pule: redovnica Presvetog Srca Isusova Tarsilla Osti, liječnik, kasnije svećenik Marcello Labor, franjevac opservant Kornelije Hrelja te mladi laik Egidije Bulešić za čiju beatifikaciju kauzu vodi Tršćanska nadbiskupija. Propovjednik je u nastavku govorio o izvanredno kreposnom, svetačkom životu tog mladog zauzetog vjernika laika. On je u teškim godinama između dva rata živio i djelovao u Puli, te jedinstvenim osobnim zalaganjem i duhovnim darom, riječju i primjerom poticao obraćenje napose „problematičnih kategorija“ ljudi, u specifičnim životnim sredinama: radnika u brodogradilištu Uljanik, mladih prepuštenih “odgoju“ ulice, mornara, za trajanja 25-mjesečnog vojnog roka…  Već za života, a napose prigodom njegove smrti, od upale pluća, u Puli, u  dobi od 23 godine, 25. travnja 1929. godine, njegovi su ga suvremenici nazivali svecem, rekao je preč. Jelenić, citirajući prvi Egidijev životopis kojeg je neposredno nakon njegove smrti napisao jedan talijanski isusovac. Knjige o Sluzi Božjem Egidiju Bulešiću dosada su prevedene na više svjetskih jezika. naglasio je propovjednik, te istaknuo potrebu populariziranja lika i primjera tog mogućeg budućeg blaženika, koji je, kako je rekao, „svetac za naše vrijeme“.

Misno slavlje prigodnim su pjesmama pratili članovi Kulturno-umjetničkog društva „Lino Mariani“ iz Pule.  Nakon ulazne pjesme od Ludviga van Beethovena „Inno al Creatore“, osim mise talijanskog kompozitora mons.  Lorenza Perosija, misno slavlje uzveličali su sa još nekoliko zborskih izvedbi skladbi na latinskom. Nakon mise uslijedio je koncert tijekom kojeg su nastupili zasebno ženski i muški zbor, i naposljetku u mješovitoj postavi, a uz sudjelovanje gošće mezzosopranistice Sofije Cingula. Koncert je otvorio ženski zbor, zajedno sa mezzosporanisticom Cingula,a pod ravnanjem Oriete Šverko,  dvjema skladbama pulskog kompozitora Antonia Smareglie, „Salve Regina“ te „Per le strae solazae“, dijalektalnog izričaja.  Muški zbor izveo je, pod ravnanjem maestra Edija Svicha, Verdijevoj godini u čast, „La vergine degli angeli“ iz opere „La forza del destino“. Zajedničkim snagama, u mješovitoj postavi, zbor je pokazao svu svoju glazbenu bravuru Mozartovom „Ave verum“ i Franckovom „Panis Angelicus“. Posebni hommage nedavno preminulom pulskom kompozitoru Nellu Milottiu iskazali su pjesmom Salve mysterium za koju je tekst napisao književnik Daniel Načinović, a koncert je zaključen veličanstvenom izvedbom Milottieve „San Tommaso“, pjesme posvećene upravo sv. Tomi, patronu grada Pule i Pulske biskupije.

Zaključne zahvale predvoditelju misnog slavlja, koncelebrantima i glazbenicima izrekao je župnik domaćin, mons. Grbac,te je ujedno najavio i drugi dan trodnevnice kada će misu predvoditi ravnatelj dijecezanskog Caritasa preč. Željko Zec ,uz sudjelovanje Župnog zbora Starog Pazina.

Kulturno – umjetničko društvo „Lino Mariani“ je udruga građana koja se još od davne 1947. godine okuplja i djeluje u Zajednici talijana Pula, poznatom „Circolu“, te kroz svoj bogati repertoar i brojne nastupe u zemlji i inozemstvu kontinuirano njeguje najljepše glazbene i vokalne tradicije ovih krajeva.

Mezzosopranistica Sofija Cingula započela je studij solo pjevanja u Glazbenoj školi u Varaždinu a diplomirala je 2000. godine na Sveučilištu za glazbu u Beču. Sa svojim izuzetno bogatim repertoarom bilježi brojne uspješne nastupe u zemlji i inozemstvu za koje je primila prestižne nagrade.

G. Krizman

Najave