Petak, 19 travnja, 2024
Miroslav Bulešić

Svetvinčenat: Klanjanje u Blaženikovoj župi

U petak, 27. lipnja 2014., povodom svetkovine Presvetog Srca Isusova, u svetvinčentskoj župnoj crkvi održano je cjelovečernje klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Obzirom da se ta svetkovina ujedno slavi i kao Dan posvećenja svećenika, dio molitvenih zaziva i meditacija bili su odabrani upravo na temu posvećenja svećenika. Klanjanje je vodio župnik vlč. Darko Zgrablić, a molitveno-meditativni susret glazbom su animirali mladi, pjesmama uz gitaru.

Nakon pročitane prispodobe o sijaču iz Evanđelja po Marku, vlč. Zgrablić je u prvim razmišljanjima naglasio potrebu otvorenosti uha i srca za Božju Riječ, te o potrebi svjesnog i voljnog predanja sebe Isusu, koji je „loza, sijač i pastir“. Uslijedili su zazivi za posvetu svećenika te svih onih koji kane krenuti tim putem, sa molitvom Gospodinu „neka pošalje radnike na opustošena polja svijeta, radnike koji će svetošću i primjerom dati svijetu novu nadu“. Molilo se za svećenike koji ulažu svoj život i svoje snage u različitim aspektima svećeničkog služenja, kao i za različite životne dobi: za stare i bolesne svećenike, za bogoslove, za mlade svećenike i one koji se trude oko formacije mladih svećenika, za svećenike koji proživljavaju krize, za one koji rade sa skupinama mladih, za svećenike koji žive kontemplativnim životom, za misionare… „Udijeli nam svetih svećenika jer nam je potrebna njihova svetost u našim životima“ istaknuo je predvoditelj, te naglasio želju i potrebu „da zvanja budu plod aktivnog i zauzetog kršćanskog života obitelji i zajednice vjernika“ . Uslijedila je molitva za župnike, trenutak kada je vlč. Zgrablić potaknuo okupljene da upute Svevišnjemu molitvu za svoje župnike. Daljnji zajednički molitveni zazivi bili su za sve svećenike svijeta, za Svetog Oca, za našega ordinarija mons. Dražena Kutlešu, te za sve pastire Crkve.

Nakon molitve zahvale za dar Svetoga reda uslijedile su molitve zahvale za dar Euharistije. Klanjanje je završeno blagoslovom sa Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na ovom prvom ovakvom klanjanju uz grob blaženog Miroslava Bulešića vjernici iz raznih dijelova biskupije svojom su brojnošću ispunili župnu crkvu, a prema riječima vlč. Zgrablića, ovakvo molitveno-meditativno okupljanje prerasti će u redoviti mjesečni susret pod okriljem našeg Blaženika.

G. Krizman

Najave