Utorak, 16 travnja, 2024
Kultura i tradicija

Žminj: Istarska Pasionska baština

U Žminju je održan koncert „Stala plačuć tužna mati…“

U subotu, 6. travnja 2014. u župnoj crkvi sv. Mihovila u Žminju, održan je zajednički koncert više zborova pod nazivom „Stala plačuć tužna mati…“. Pučke napjeve središnje i sjeverne Istre za najznačajniji period liturgijske godine, Cvjetnicu, Veliki tjedan i Uskrs, izveli su Župni zbor Sv. Petra i Pavla iz Sv. Petra u Šumi, pučki pjevači iz Lindara, pjevačice Vokalne skupine Lanišće te Župni zbor Sv. Mihovila iz Žminja.

Uvodnu riječ pozdrava okupljenima je uputio Vitorio Prenc, iz supetarskog zbora, te ukratko najavio sadržaj programa. U sedamdesetak minuta, koliko je sveukupno trajao glazbeni sadržaj večeri, brojna publika okupljena u žminjskoj župnoj crkvi imala je prilike poslušati starocrkvene pučke napjeve, dijelove starinskih misa te pomni izbor iz istarskog pučkog vokalnog naslijeđa za vrijeme korizme, Velikog Tjedna te Vazmene dane.

Koncert je započeo simboličnim ulaskom pjevača u crkvu u procesiji za križem sa maslinovim grančicama u rukama tijekom čega su zborovi iz Žminja, Sv. Petra u Šumi i VS Lanišće izveli svoje varijante napjeva „Slava čast i hvala ti“ te „Na gori Maslinskoj molio se Ocu“. Koncert je nastavljen pučkim korizmenim napjevima i lokalnim etnomuzikološkim posebnostima Križnoga puta, a potom su zborovi predstavili pučke napjeve svojih sredina iz sprovodnih obreda i Mise za mrtve.

Pučki pjevači iz Lindara Vinko Zidarić i Noel Šuran predstavili su vrlo karakteristične vokalizacije iz Lindarske mise za mrtve, dok su žminjski i supetarski zborovi izveli staru tradicijsku pjesmu“Dan od gnjeva“, koja je prisutna u pučkoj glazbenoj baštini mnogih krajeva, i u svakoj svojoj varijanti ističe se specifičnim, prepoznatljivim sonoritetom.

IMG 2294

Noel Šuran i Zoran Karlić predstavili su i drevnu pučku molitvu “Oj, Ivane vanđeliću“ pjevanu „na tanko i debelo“.

Uslijedili su napjevi iz obreda Velikog petka, pri čemu su pjevači simbolično inscenirali i obred ljubljenja križa. U tom su dijelu Supetarci izveli „Tvome križu klanjamo se“, a ostali dijelove svojih napjeva iz Prijekora Velikog petka i Puče moj.

Zatim su se izredale izvedbe Vele večernje i psalama gdje su se posebno istaki laniški napjevi „Uzveliči duša moja Gospodina“ i „Na Janca piru kraljevskom“. Koncert je završen vazmenim pjesma, a „Kraljice neba raduj se, aleluja“ bila je zajednička izlazna pjesma svih sudionika.

Prema riječima organizatora ideju o predstavljanju istarske korizmene glazbene baštine pokrenuo je 2010. godine etnomuzikolog Joško Ćaleta te je taj projekt po prvi puta prezentiran u Zagrebu u sklopu „Pasionske baštine“ u crkvi Srca Isusova, a istarskom slušateljstvu predstavljena je prvi put u ožujku 2012. godine u Eufrazijevoj Bazilici u Poreču. Dr. Ćaleta potpisuje izbor pjesama te scenarij koncerta, koji je svakako specifičan, sa čestim kretanjem zborova po crkvi i pjevanjem iz različitih pozicija prezbiterija i bočnih lađa crkve.

IMG 2290 600 x 400

U ime župe sudionike i posjetitelje pozdravio je župnik vlč. Jordan Rovis koji je izrazio radost što je žminjska župna crkva sv. Mihovila imala čast ugostiti taj koncert.

Žminj, smješten u srcu središnje Istre, mjesto je gdje se i dalje pomno čuva i njeguje tradicija starocrkvenih pučkih napjeva dijalektalnog izričaja, a žminjski je župni zbor jedna od nosivih glazbenih snaga crkvenog pjevanja za velikih dijecezanskih zbivanja. Osim toga, Žminjci se redovito uključuju u program Čakavskog sabora izvedbom mise na staroslavenskom jeziku.

Najave