Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Održane franjevačke pučke misije

U nedjelju, 6. travnja 2014. u Materadi, u župnoj crkvi BDM od Snijega svečanom misom zaključene su osmodnevne franjevačke pučke misije u župama Materada, Kršete i Petrovija. Misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kulteša u koncelebraciji s ocima franjevcima koji su vodili misije, te župnikom domaćinom Mirkom Vukšićem.

Biskup je zahvalio franjevcima koji su održali misije te tako vjernike toga kraja približili Bogu i ojačali njihovo zajedništvo i osjećaj pripadnosti jednoj Crkvi.

U prigodnoj homiliji temeljem ulomka o Lazaru iz Ivanova evanđelja Biskup je naglasio kako upravo za dvije najvažnije stvari u svačijem životu, rađanje i umiranje, čovjek nema nikakvoga utjecaja. Upravo zato potrebno je moći i znati sagledati život u perspektivi susreta s Gospodinom, jer samo tko živi svjestan prolaznosti ovozemaljskog života, trudit će se cijeloga života biti spreman za taj susret. U ovim misijama dana vam je velika prilika da se pripravite, napose u sakramentu ispovijedi, kada čovjek ulazi u svoju dubinu i iznosi Bogu svoje muke. Danas su najčešći problemi čovjeka upravo moralne naravi, koji proizlaze iz nepravilno oblikovane savjesti zbog pretjerane popustljivosti prema vlastitim grijesima, rekao je Biskup. Biskup se nadalje osvrnuo na Isusovo pitanje „Vjeruješ li?“, na vjeru, ili povjerenje koje predstavlja temelj svih međuljudskih odnosa i odnosa sa Bogom, te naglasio kako je nije dovoljno naučiti teoriju vjere već ju je nadasve potrebno osjetiti u svome srcu, naći taj odgovor u dubini svoje duše. Vjera je temelj svemu onome što živimo, zaključio je Biskup.

Misno slavlje završetka misija glazbeno su animirali članovi zbora mladih iz Čakovca.

Misije su započele u nedjelju, 30. ožujka 2014. misnim slavljem u Materadi koje je predvodio umaško-oprtaljski dekan preč. Mladen Juvenal Milohanić. Te franjevačke pučke misije, održane pod geslom “Danas mi je boraviti u tvojoj kući”, pastoralni su projekt u organizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, za čijeg se trajanja sedam franjevaca misionara nastojalo približiti ljudima u različitim segmentima svakodnevnog života: posjetom bolnicama, školama, domovima za starije i nemoćne, susretima po obiteljima, susretima sa djecom i mladima u župi te druženjem sa svim grupama i aktivnim članovima župa. Osim toga u trima župnim crkvama svakodnevno su se održavali razni duhovno-molitveni sadržaji i pobožnosti, te večernji programi uz svjedočanstva, glazbu i prigodne igrokaze, svakoga dana na jednu temu: „Upoznavanja i prijateljstva“, „Poziv i poslanje“, „Zajedništvo“, „Svjedočanstvo“, „Euharistija“, „Milosrđe“ i „Blažena Djevica Marija“. Posljednji dan bio je „Dan zajedništva, zahvale i poslanja“ pri čemu je zaključni obred poslanja izrekao Biskup. Za trajanja misija, dan je započinjao u župi Kršete jutarnjom molitvom u crkvi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, nakon čega je bilo vrijeme predviđeno za razgovor i ispovijed, sve do podnevnog srednjeg časa i blagoslova s Presvetim. U Materadi je fra Ivan Matić svakodnevno započinjao popodnevne sadržaje katehezom na temu dana, nakon čega je slijedila sv. misa te prigodni večernji program koji je uz susrete po obiteljima i svjedočanstva u nekim večerima bio obogaćen i prigodnim glazbeno-scenskim programima. Svakodnevno, u jutarnjem i večernjem terminu misionari su bili na raspolaganju za ispovijedi i osobne duhovne razgovore.

Na ovim misijama sudjelovali su: fra Krunoslav Kocijan, fra Grgur Blažević, fra Robert Čiribarić, fra Zdravko Čukelj, fra Ivan Crnković i fra Sandro Tomašević a rad je koordinirao i vodio fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor u Samoboru.

G. Krizman

Najave