Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Obnovljena župna crkva Bezgrešne u Sutivancu

Prigodom blagoslova krsne vode i čitavog zdanja, pomazanja novog oltara svetim uljem, biskup Milovan je istaknuo značaj crkve kao posvećena prostora u kojem se okuplja živuća Crkva koju je usporedio s velikom obitelji što slavi blagdan nedjelje, spominjući se Kristove muke, smrti i uskrsnuća.

SUTIVANAC – Na poziv zvona s kamene preslice, u subotu 27. listopada, u 11 je sati započelo misno slavlje u znaku dovršene obnove ovdašnje župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Nakon šestomjesečnih poslova, bio je to zahvalni čin mještana i brojnih gostiju. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski. Svećenici koncelebranti bili su: vlč. Romano Širol, župnik Sutivanca i Svetog Mateja/Cera, njegov predšasnik Josip Kalčić iz Sv. Lovreča Pazenatičkog, Lino Zohil ekonom pri Biskupskom ordinarijatu u Poreču, Marijan Milovan župnik iz Savudrije, Antun Kurelović iz Pićna i Jordan Rovis iz Žminja.

Zaziv «Radujem se kad mi govore idemo u Dom Gospodnji» obilježio je ovu svečanost radosti i uzajamnosti tijekom koje je u više navrata istaknut trud i zalaganje ove zajednice, Sutivančana iz zemlje i inozemstva, brojnih prijatelja i donatora, kako bi crkva zasjala u novome sjaju. I doista, izvana i iznutra, crkva s karakterističnom preslicom i lopicom pred ulazom, zdanje iz 18. stoljeća, poprimilo je izgled obnovljena i uljepšanog doma, na ponos mještanima i svima koji ovamo rado dolaze.

Prigodom blagoslova krsne vode i čitavog zdanja te pomazanja oltara svetim uljem, biskup Milovan je istaknuo značaj crkve kao posvećena prostora u kojem se okuplja živuća Crkva koju je usporedio s velikom obitelji što slavi blagdan nedjelje, spominjući se Kristove muke, smrti i uskrsnuća. U tom je smislu naglasio univerzalnost Kristove poruke, važnost sudjelovanja na misi, molitve i čitanja Svetoga Pisma, te nužnosti da radosna vijest Spasenja obujmi svakodnevicu vjernika u pojedinačnom, obiteljskom i uopće društvenom životu.

Župa Svetog Ivanca nad Rašom – Sutivanac – rasprostire vidike prekrasnog krajobraza ponad desne obale rijeke Raše, u općini Barban. S pogledom prema Učki i Labinštini, ovo je zbir sela (Bašići, Cvitići, Dolica, Gorica, Grgeci, Medančići, Rapanji, Risi, Varož) s oko 330 žitelja. Danas je ovo prostor uređenih kuća i okućnica u prožimanju tradicijskih i novih oblika življenja, područje kojemu se u posljednje vrijeme usmjeruje i turistička znatiželja. Crkva Bezgrešnog začeća mjesto je susreta sutivanskih putova, gdje se od sakralnih zdanja ističe i crkvica svetog Ivana Krstitelja, negdašnja župna crkva što se nalazi na mjesnome groblju.

U više je navrata, napose završnim govorom župnika Širola, upućena zahvala donatorima. Inicijator i pokretač zamaha u šestomjesečnoj obnovi bio je Sutivančanin, saborski zastupnik Milan Meden, zauzet u mnogim aktivnostima na poboljšanju života u mjestu, čijom je skrbi i zalaganjem u zahvat uključeno oko 40 donatora, kojima su ovom prigodom uručene zahvalnice u programu koji je vodila Sanda Rojnić. Mjesni odbor s Helenom Roce na čelu, koordinirao je u odvijanju projekta obnove u koji su se uključili i Sutivančani u Sjedinjenim Američkim Državama o čemu je brigu vodila gđa Maria Marin. Prikupljeno je oko milijun, a troškovi obnove iznose 900 tisuća kuna. Unutrašnjost crkve rese novi oltar, propovjedaonica, novopopločeni pod, novopostavljeni  drveni kor (koji je nekoć, sjećaju se stariji, i bio na ovome mjestu) a zabrujale su i elektronske orgulje, dar Braće hrvatskog zmaja, uz koje je pjesmu predvodio župski zbor iz Cera. Uređeni okoliš sada još zornije izdvaja izgled obnovljene crkve. Radove su izvele tvrtke i «Arcus Delta» iz Pule, «Lagro d.o.o» i «Kamen», tvrtke iz Pazina i dr.

Na svečanosti u Sutivancu bili su gradonačelnici Barbana i Žminja, Denis Kontošić i Ratko Jeromela, pomoćnik pročelnika za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica, dr. Nevio Šetić, državni tajnik pri Ministarstvu znanosti, odgoja i sporta, liječnici dr. Franjo Šugar i dr. Mario Glavaš, Mara Batalić, ravnateljica nakladničke kuće «Mara», skladatelj Ljubo Kuntarić i drugi djelatnici iz javnog života. Mještani, mlađi i stariji, sjetivši se svojih predaka, uprisutnili su biće Sutivanca, složno u mnogim ostvarenjima.

Za sve sudionike svečanosti priređen je domjenak pred crkvom, a za uzvanike ručak u Pavlićima.

D.N.

Najave