Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Barban: Drevni običaji o blagdanu sv. Antuna opata

U utorak, 17. siječnja 2017., na spomen sv. Antuna opata, u Barbanu, u njemu posvećenoj crkvici iz 12.st. u služena je misa u čast tom Božjem ugodniku.

Misu je služio župnik, vlč. Bernard Jurjević, a mještani su, po drevnom običaju, donijeli na blagoslov sol, zob i žito za blagoslov domaćih životinja.

Crkvica je izgrađena u romaničkom slogu s elementima pučke gotike. Obnovljena je 1922. godine. Riječ je o bratovštinskoj crkvi čije je krovište prekriveno škriljama. Na pročelju ima kamenu preslicu s jednim oknom, ali bez zvona. Na zidovima i šiljastom svodu nalaze se freske s početka 15. stoljeća i brojni glagoljički grafiti iz 16. stoljeća. Najstariji hodočasnički zapisi na glagoljici potječu iz 1420. godine. Freske sadrže prikaz Blažene Djevice Marije s Djetićem, svete Uršule, Svete barbare, svete Jelene, svetog Blaža, svetog Jakova i svetog Dinozija. Na bočnim zidovima i na svodu nižu se u dva pojasa prizori iz života svetog Antuna opata: smrt, pokop, nalaz groba, prijenos u Bizant te prizor čudesnog ozdravljenja po njegovu zagovoru( I. Milotić).   

Najave