Četvrtak, 18 travnja, 2024
Glazba

Smotra zborova u Vrsaru

Prve nedjelje došašća, 27. studenog 2016. ,na posljednjem susretu župnih zborova Porečke i Pulske  biskupije okupili su se zborovi Porečkog i Rovinjsko-kanfanarskog dekanata. Susret je održan u crkvi Marijina Uznesenja (Gospe od Mora) u Vrsaru. Na susretu je sudjelovalo deset zborova, oko 230 pjevača.

Susret je započeo zajedničkim euharistijskim klanjanjem koje je predvodio župnik domaćin vlč. Lino Zohil. Klanjanje je popraćeno pjevanjem Zlatne krunice. Smotri su nazočili i svećenici iz ta dva dekanata: mons. Vilim Grbac, gen. Vikar biskupije i dekan rovinjsko-kanfanarski, preč. Milan Zgrablić, dekan porečki, vlč. Darko Zgrablić, župnik Juršića i Svetvinčenta, vlč. Ivan Princ, župnik Nove Vasi Porečke  i Tara, vlč. Ivan Kramar, župnik Baderne i Žbandaja, vlč. Leonardo Krakan, župnik Vižinade i Briga – Sv. Vital, vlč. Ivan Butković, župnik Funtane i Fuškulina te umirovljeni svećenik Josip Kalčić.

Smotrom je moderirao vlč. Rudi Koraca, član dijecezanskog Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu te dugogodišnji koordinator tih susreta.

 U pojedinačnim nastupima prvi su nastupili pjevači Župnog zbora sv. Eufemije iz Rovinja koji su pod ravnanjem zborovođe Irene Turković, te uz orguljsku pratnju Aleksandre Golojke,  izveli pjesme „Na pričest“ i „Tebi pjevam“ .

Drugi se predstavio zbor iz Sv. Vitala – Ritošin Brig sa pjesmama  „Ohrabri se“ i „Ti svjetlo svijeta“. Zborovođa tog zbora je Irena Šimonović, a na orguljama ih prati Tina Pajdaš.  Župni zbor sv. Bernarda iz Funtane, pod vodstvom dirigenta Zlatka Crnkovića te uz orguljsku pratnju Mihaele Štifanić otpjevali su „Samo je u Bogu mir“  i Ave Maria.

 Župni zbor sv. Silvestar iz Kanfanara, uz zborovođu Melitu Damjanić, predstavio se sa pjesmama „Isusu Kristu Kralju“ i „O silni, jaki Bože“. Župni zbor sv. Ivana i Pavla iz Žbandaja, pod vodstvom Anamarije Bilandžić, izveo je „O salutaris hostia“ i „Božićni triptih“

 Katedralni župni zbor Marijina Uznesenja iz Poreč, sa zborovođom Markom Ritoša, ove se godine predstavio pjesmama „Molitva“ i „Ave Maria“. Župni zbor sv. Roka  iz Nove Vasi, pod vodstvom Mihaela Žipovskog, izveo je „Oče, Tebi pjevamo“ i pjesmu „Sv. Roku“. Župni zbor sv. Jeronima iz Vižnade, kojeg vodi zborovođa Davide Circota,  izveo je obradu Marka Ritoše „Cedo in te“ i „Evenu Shalom Alechem“. Župni zbor sv. Vinka iz Svetvinčenta predstavio se sa pjesmama „Lijepi cvijet“ i „Sav svijet pjevaj veselo“. Posljednji su nastupili domaćini,  Župni zbor sv. Martina iz Vrsara, koji je pod vodstvom s. Benite Antolović, otpjevao „Velik je Gospodin“ i „Da imam danas“

 Smotri su nazočili i pjevači iz župe sv. Lovreč Pazenatički, zajedno sa svojim donedavnim župnikom vlč. Josipom Kalčićem, ali nisu nastupili.

 

Najave