Srijeda, 24 travnja, 2024
Novosti

Misa za novu akademsku godinu

Mons. Dražen Kutleša predvodio misu i klanjanje za novu akademsku godinu

U četvrtak, 14. studenoga 2013. godine, o blagdanu sv. Nikole Tavelića, porečki i pulski biskup, mons. dr. Dražen Kutleša predvodio je, na poziv rektorata pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, svečano misno slavlje za novu akademsku godinu. Misi, u crkvi sv. Franje Asiškog u Puli, nazočio je rektor Sveučilišta, prof. dr. Alfio Barbieri, dio djelatnika sveučilišta i studenti. Koncelebrirali su kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić i gvardijan domaćin fra Đuro Vuradin.

U uvodnom pozdravu biskup je naglasio kako tu misu želi prikazati za studente i da njihov studij bude slava Bogu, jer, danas se, dajući posebnu važnost znanju, često zanemaruje odgoj.

U svojoj homiliji biskup se u više aspekata osvrnuo na evanđeosku prispodobu iz pročitanog evanđelja, o susretu Isusa i bogatog mladića. Mladić je, kako to mladi česti znaju biti, oduševljen Isusovim naučavanjem, no Isus ga upozorava, te poziva da promisli, jer odluka o življenju Isusova nauka, o življenju vjere, nije samo početno oduševljenje, ta odluka donosi realnost kršćanske vjere koja ponekad može značiti i patnju. Nadalje, oni koji podučavaju mlade naraštaje, pozvani su također i pravilno ih odgajati, ne navezujući ih na sebe, već usmjeravajući ih prema neprolaznim ciljevima, iznad ovozemaljskih ugoda, rekao je biskup. Analizirajući nadalje susret Isusa i mladića, uz Isusovo pitanje mladiću ‘obdržava li zapovijedi’, biskup je istaknuo činjenicu da se življenje kršćanske vjere ne može sastojati samo od pasivnog izbjegavanja grijeha, već je kriterij za kršćanski život koliko je dobra tko učinio prema bližnjemu. Osvrnuvši se okvirno, neizravno na realnost naše svakodnevice, biskup je naglasio kako sva ogromna bogatstva sakupljena nepoštenim načinom ne znače ništa ako je čovjek time izgubio obraz. Naš je život neprestani niz prilika i odluka koje svakodnevno donosimo i stoga je važno nastojati ne propustiti priliku da se učini dobro bližnjemu.

Nakon mise biskup je predvodio klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Misno slavlje i klanjanje pjevanjem su popratili članovi Zbora mladih sv. Franje uz klavirsku pratnju Ane Čuić, te uz solističke dijelove u izvedbi mezzosopranistice Sofije Cingula, više asistentice pri Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

G. Krizman

Najave