Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Biskupija

Izložba „Crkva i zvono svetog Tome u Puli“

Povodom obilježavanja Dana svetog Tome, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, u utorak, 3. srpnja 2018. u galeriji C8 održano je otvorenje izložbe Crkva i zvono svetog Tome u Puli.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci zahvalila se Arheološkom muzeju na prekrasnoj izložbi. “Zvono svetog Tome predstavlja svojevrsno obiteljsko zlato koje je napokon spremno na prezentaciju i predstavljanje svim građanima Pule.” – kazala je zamjenica gradonačelnika Puh Belci koja je iskoristila priliku da sve pozove na središnju proslavu Dana svetog Tome – zaštitnika Pule koja će se održati večeras u 20 sati na Trgu kralja Tomislava.

Pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica poručio je kako svaki Puležan zasigurno mora biti uzbuđen kada na stranicama dnevnih listova ima prilike saznati novosti o otkrićima i radu Arheološkog muzeja, odnosno o simbolici vlastite povijesti.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre u Puli Darko Komšo čestitao je svima Dan svetog Tome te je prisutnima pojasnio bogatu povijest samog zvona koje je prošlo nesvakidašnji put kroz mnogobrojne nedaće iz pulske povijesti.

Pulski župnik Rikard Lekaj kazao je kako je ovo prilika i poticaj da svake godine, sve uključene institucije, s ponosom i što svečanije zajedno proslave Dan našeg zaštitnika. „Iskoristio bih ovu priliku i da pozovem sve građane na svečano misno slavlje u katedralu Uznesenja Marijina, koje će  predvoditi mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH u koncelebraciji sa svećenicima Porečke i Pulske biskupije.”

Zvono svetog Tome izrađeno je 1425. godine za tadašnju Crkvu svetog Tome koja se nalazila između katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i Kandlerove ulice na mjestu današnjeg Parka žrtava Vergarole, a teži više od 300 kilograma.

Izložba Crkva i zvono svetog Tome u Puli biti će otvorena za sve posjetitelje u galeriji C8 do 9. rujna 2018. godine. (pula.hr)

Najave