Istaknute novosti

Poziv na korizmene susrete za župne animatore

Katehetski ured Porečke i Pulske biskupije i ove godine organizira Korizmene susrete za župne animatore koji će se održati u Pazinu – Pazinskom kolegiju kroz četiri subote u korizmenom vremenu. Prvi susret je zajedno s vjeroučiteljima, kako je to već uobičajeno.

Više

Župljani župa Barban, Cere i Sutivanac hodočastili…

Župljani župa Barban, Cere i Sutivanac hodočastili su od 14.-17.02.2019. u Rim. Na hodočašće se odazvalo stotinjak hodočasnika. Imali smo svete mise u krstionici Lateranske bazilike dalmatinskih i istarskih mučenika, u bazilici Svete Marije Velike i kapeli časnih sestara Dominikanki. U nedjelju smo sudjelovali na Angeleusu gdje nas je Papa...

Više

Spomen ploča vlč. Zvonimiru Brumniću

Prigodom obilježavanja 20. obljetnice smrti velečasnog  Zvonimira Brumnića, svećenika Porečke i Pulske biskupije, na njegovoj rodnoj kući u selu Funčići, postavljena je, u subotu, 16. veljače, spomen ploča njemu u čast. Svećenik Zvonimir Brumnić, humanist, dobročinitelj i domoljub, poznat je kao jedan od najužih suradnika mons. Bože Milanovića oko pripojenja Istre...

Više

U Pazinu misa mladih pod geslom „Otvori se!

Misa mladih u veljači u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina održana je u petak, 15. veljače. Misu je predvodio fra Tomislav Šanko, župnik Župe sv. Nikole Tavelića u Rijeci.

Više

Obilježen blagdan bl. Mihaela Sopoćka

U petak, 15. veljače 2019.,  spomendan bl. Mihaela Sopoćka, ispovjednika i duhovnika svete Faustine i osnivača Družbe sestara Milosrdnog Isusa proslavljen je u crkvi Majke Božje od Milosrđa u Puli, filijalnoj crkvi katedralne župe Uznesenja Marijina. Svečanu koncelebriranu misu predvodio je vlč. Marcin Madej, kapelan u Bujama.

Više

U Vrsaru proslavljena sv. Foška

U Vrsaru, obalnoj župi Porečkog dekanata, u srijedu, 13. veljače, proslavljen je blagdan suzaštitnice te župe, sv. Foške. Misno slavlje u njoj posvećenoj crkvi predvodio je p. Drago Marić, karmelićanin, uz koncelebraciju župnika vlč. mr. Lina Zohila. Govoreći o sv. Foški, p. Drago je napomenuo da je ona upoznala kršćanstvo u...

Više

Novosti

Mons. Milovan predvodio blagdan Gospe Lurdske u Puli

Svečano misno slavlje o blagdanu Gospe Lurdske, u ponedjeljak, 11. veljače, kada se ujedno obilježava i Međunarodni dan...

Biskupijska proslava Dana posvećenog života u Svetvinčentu

U subotu 2. veljače, o blagdanu Svijećnice, kada se ujedno obilježava i Dan posvećenog života, susret redovnika i...

"Blaženi Miroslav na svećeničkoj rekolekciji u veljači"

Vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića, vlč. mr. Ilija Jakovljević, pripremio je za redovitu mjesečnu svećeničku...

Sve novosti biskupije >>

Povodom obilježavanja Dana svetog Tome, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, u utorak, 3. srpnja 2018. u galeriji C8 održano je otvorenje izložbe Crkva i zvono svetog Tome u Puli.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci zahvalila se Arheološkom muzeju na prekrasnoj izložbi. “Zvono svetog Tome predstavlja svojevrsno obiteljsko zlato koje je napokon spremno na prezentaciju i predstavljanje svim građanima Pule.” – kazala je zamjenica gradonačelnika Puh Belci koja je iskoristila priliku da sve pozove na središnju proslavu Dana svetog Tome – zaštitnika Pule koja će se održati večeras u 20 sati na Trgu kralja Tomislava.

Pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica poručio je kako svaki Puležan zasigurno mora biti uzbuđen kada na stranicama dnevnih listova ima prilike saznati novosti o otkrićima i radu Arheološkog muzeja, odnosno o simbolici vlastite povijesti.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre u Puli Darko Komšo čestitao je svima Dan svetog Tome te je prisutnima pojasnio bogatu povijest samog zvona koje je prošlo nesvakidašnji put kroz mnogobrojne nedaće iz pulske povijesti.

Pulski župnik Rikard Lekaj kazao je kako je ovo prilika i poticaj da svake godine, sve uključene institucije, s ponosom i što svečanije zajedno proslave Dan našeg zaštitnika. „Iskoristio bih ovu priliku i da pozovem sve građane na svečano misno slavlje u katedralu Uznesenja Marijina, koje će  predvoditi mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH u koncelebraciji sa svećenicima Porečke i Pulske biskupije.”

Zvono svetog Tome izrađeno je 1425. godine za tadašnju Crkvu svetog Tome koja se nalazila između katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i Kandlerove ulice na mjestu današnjeg Parka žrtava Vergarole, a teži više od 300 kilograma.

Izložba Crkva i zvono svetog Tome u Puli biti će otvorena za sve posjetitelje u galeriji C8 do 9. rujna 2018. godine. (pula.hr)

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.