Četvrtak, 25 travnja, 2024
Duhovna zvanja

45 godina svećeništva

Uz Blagdan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja u župi sv. Margarite u Štinjanu obilježena je  45. obljetnica  svećeništva župnika Atilija Nefata. Na početku misnog slavlja jedan se je član ŽPV prigodnim govorom obratio okupljenim vjernicima, a napose slavljeniku.

„Današnja nedjelja kao Dan Gospodnji, po crkvenom je kalendaru posvećena svetkovanju apostola i crkvenih prvaka Petra i Pavla.

 Za sve nas današnji dan ima i jedno posebno značenje: naš gospodin župnik, vlč. Atilije Nefat, koji  već 26 godina vodi ovu župu i predsjeda ovome misnome slavlju upravo danas, zahvalan Bogu, proslavlja 45 godina svojega svećeništva.

Naime, 29. lipnja 1963. godine, nakon završetka osnovne i srednje škole, te studija  filozofije i teologije  u sjemenišnoj gimnaziji i Teologiji u Pazinu tadašnji porečko-pulski biskup i pazinski apost. administrator, dr. Dragutin Nežić,  zaredio je Atilija Nefata za svećenika koji je  tom prilikom služio i svoju prvu svetu misu.

Iz diplome koju je  biskup dodijelio svakom od tada zaređenih svećenika, pa i Vama, naš dragi  župniče, samo nekoli rečenica  kao  informaciju i poticaj nama a na sjećanje Vama:

«Vječni Veliki Svećenik Isus Krist obilježio Te je neizbrisivim znakom, odredio Te za svetu službu i postavio Te za djelitelja svetih Tajna… On Te je izabrao i posvetio… i u zajednici s Biskupom  nerazrješivo si  povezan s Glavom Crkve. Ostani postojan u apostolskoj nauci, poslušnosti i odvažnoj vjernosti. Svoje pomazane ruke uzdizat ćeš na molitvu, pomirivat ćeš i posvećivati svako stvorenje na službu Stvoritelju jedinome Gospodaru svega… Izgrađivat ćeš Crkvu…i po krštenju voditi duše iz tame u svijetlo…u euharistiji posvećivati ćeš i dijeliti kruh vječnoga života…biti ćeš zamjenik njegove ljubavi, sudac i liječnik grešnika…bolesnike ćeš blagoslivljati i pripravljati za smrtnu borbu…radi sve u zajednici s biskupom, pa iako je teška i pogibljena  Tvoja služba  ali vječni  život je nagrada koju će ti dati Isus Krist sa svima onima koji su od početka ostali vjerni njegovoj riječi.“ Te su riječi popratile Vaše ređenje prije punih 45 godina.

Vlč. Atilije, mi danas ovdje okupljeni vjernici ove župe sa svim ostalim župljanima, živima i mrtvima, zahvaljujemo Svevišnjemu za dar Vašega svećeničkoga poziva i Vašega odaziva. Samo On zna što je sve po Vama učinio za tolike duše i čini još i danas, neka Mu je hvala za to. Od srca hvala i Vama za sve učinjeno dobro.Vi pak i preostale od Boga darovane Vam dane i godine iskoristite da svojim svećeničkim životom slavite Boga i u uvjetima Vašega  zdravlja služite njegovu narodu.

 Zajedno s Vama želimo od srca zamoliti Gospodina da bude milosrdan i Vama i nama ako nismo uvijek dosljedno izvršavali njegov poziv i poslanje, vi kao svećenik i mi kao vjernici. Molitvom zahvaljujemo Bogu za 45 godina Vašega svećeništva  ali i upućujemo zaufanu molbu Gospodinu da pozove mnoge mlade u svoju službu i tako  svoj narod nikada ne ostavi bez  svećenika, redovnika i redovnica: navjestitelja evanđelja, djelitelja sakramenata i svjedoka  ljubavi Božje prema čovjeku i svijetu.“

Slavljeniku je zatim prigodno uručena nanovo uokvirena mladomisnička plaketa, a po završetku misnog slavlja ovaj svečani dan nastaviljen je u duhu zajedništva prigodnim domjenkom(V.P.)

Najave