Utorak, 23 travnja, 2024
Biskupija

Zlatna misa Atilija Nefata: Dragocjeno svećeničko služenje

U svojoj rodnoj župi sv. Jurja na Starom Pazinu u nedjelju 28. srpnja zlatomisnički jubilej proslavio je svećenik AtilijeNefat. Uz zlatomisnika, koji je predsjedao slavljem, koncelebrirali su dvojica domaćih sinova dekan i župnik Pićna Antun Kurelović, umirovljeni svećenik Franjo Kurelović, te ovogodišnji zlatomisnik Marijan Kancijanić, upravitelj staropazinske župe o. Krzysztof Rodak i labinski župnik Milovoj Koren koji je i propovijedao.

Upravitelj župe o. Rodak na početku slavlja pozdravio je zlatomisnika te mu uime rodne župe čestitao na jubileju iskazavši ponos zbog plodne svećeničke službe. O mukotrpnosti naviještanja evanđelja i svećeničkoga poziva u doba kad je zlatomisnik Nefat započeo službu u propovijedi je govorio propovjednik Koren, ističući primjer budućega blaženika Miroslava Bulešića kao nadahnuće svećeničkom pozivu i svećeničkom djelovanju.

Slavljenikov životopis predstavio je dekan Kurelović, a potom mu je uručio zlatnu biskupijsku plaketu uime mjesnoga ordinarija mons. Dražena Kutleše. Govoreći o  svećeničkim zvanjima iz ove župe poručio je mladima da su oni sada „na potezu“ te ih pozvao se i oni danas odazovu Isusovom pozivu.

Uime staropazinske župe zahvalu je izrekao Marino Ujčić predavši slavljeniku štolu s likom Miroslava Bulešića. Zlatomisniku je zahvalu uputio i predstavnik slovenske župe Pregara StelioMarkešić, budući da je slavljenik ondje upravljao tri godine, a uime župe Štinjan, u kojoj je slavljenik najduže djelovao, zahvale je izrekao Vladimir Pongrac. Tijekom misnoga slavlja pjevao je staropazinski župni zbor pod ravnanjem Brune Gortana.

Svećenik Nefat rođen je u Jurešima 31. siječnja 1937. u obitelji Franje i Franice r. Belac kao najmlađe dijete od njegovih šestero braće i sestara. Godine 1949. ulazi u pazinsko sjemenište, a u Pazinu je završio i Visoku teološku školu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1963., a mladu misu slavio je 28. srpnja iste godine u rodnoj župi.

Prva župnička služba bila je u Zrenju uz pastoralno pomaganje u Oprtlju i Završju, a tri je godine upravljao i slovenskim župama Pregara, Gradina i Topolovec. Godine 1974. imenovan je župnikom u Karojbi te upraviteljem župa u Rakotulama i Kaldiru. Od 1982. do 2008., kada je umirovljen, svećenički je vijek proveo u župi Štinjan. Njegovo je svećeničko djelovanje, kako je posvjedočio dekan Kurelović, bilo obilježeno križem bolesti budući da je od 1974. godine počeo teže poboljevati, izlažući se više operativnih zahvata – no to, kako je isticao, nije umanjivalo njegov svećenički žar. Pastoralno je i dalje aktivan u župi sv. Pavla u Puli.

Na kraju misnoga slavlja zlatomisnik je zahvalio župi koja je omogućila slavlje jubileja, unatoč njegovu težem zdravstvenom stanju, te je podijelio zlatomisnički blagoslov. (kk)

Najave