Istaknute novosti

U Rijeci otvoren Centar za mlade „Bl. Miroslav Bul…

Riječki nadbiskup Ivan Devčić blagoslovio je u srijedu 18. listopada Centar za mlade Riječke nadbiskupije „Bl. Miroslav Bulešić", te u zajedništvu s porečkim i pulskim biskupom Draženom Kutlešom i mnogobrojnim svećenicima u kapeli Centra predvodio svečano euharistijsko slavlje u povodu početka nove akademske godine. Porečka i Pulska biskupija darovala je...

Više

Misa na početku akademske godine u pulskom sveučil…

Na početku nove akademske godine u pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile u kapeli sv. Mihovila u sveučilišnom dijelu kompleksa stare bolnice u Zagrebačkoj ulici u Puli u srijedu, 19. listopada, održano je euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga. Misu je predvodio porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan u koncelebraciji...

Više

Početak akademske godine u pulskom Sjemeništu …

Svečano obilježen početak nove akademske godine u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu "Redemptoris Mater" U utorak 17. listopada 2017., u Biskupijskom misijskom sjemeništu "Redemptoris Mater", u nazočnosti porečkog i pulskog biskupa i velikog kancelara Visoke teološke škole "Redemptoris Mater" mons. Dražena Kutleše, obilježen je početak nove akademske godine.

Više

Priopćenje za medije

Porečka i Pulska biskupija znanstvenim skupom u Pazinu 20. listopada 2017. te svečanim misnim slavljem u Poreču, 21. studenoga 2017. godine želi svečano obilježiti i Bogu zahvaliti za 70. obljetnicu uspostave Pazinske administrature, 40. obljetnicu ujedinjenja Istarske crkve te prisjetiti se mons. dr. Dragutina Nežića, prvog biskupa ujedinjene Istarske crkve.

Više

Zahvala župniku

U nedjelju, 15. listopada 2017., kada se u mnogim crkvama obilježavala Nedjelja zahvalnosti za plodove zemlje, župljani župe sv. Ivana Krstitelja u Puli na poseban su način odlučili izraziti zahvalnost svome župniku, fra Đuri Hontiću, za sve što je u dvije godine od kada je na službi u Puli učinio...

Više

Novosti

Porečki dekanat hodočastio u Brezje

U subotu, 14. listopada 2017., godine gotovo dvjestotinjak vjernika Porečkog dekanata hodočastilo je u slovensko Nacionalno marijansko svetište...

Ližnjan: Proslava i druženje

U nedjelju, 8. listopada 2017. vlč. Milan Milovan župnik Župe sv. Martina u Ližnjanu proslavio je 80. rođendan. Njegovi...

Pula: Proslava Majke Božje od Milosrđa

U utorak, 10. listopada, u pulskoj crkvi Majke Božje od Milosrđa, ili kako je žitelji Pule češće zovu...

Sve novosti biskupije >>

U četvrtak, 6. travnja 2017., u Pazinskom kolegiju održano predstavljanje knjige „Kap za dobar dan“, vlč. Darka Zgrablića. Knjiga je nastala kao zbirka meditacija koje vlč. Zgrablić piše za istoimenu emisiju duhovnih misli koja se svakodnevno, od ponedjeljka do subote,  u trajanju od tri minuta, emitira na Radio Istri.  Autor je u vjerskom programu te radio postaje prisutan od 2001. godine, a od 2009. započeo je pisati autorske meditacije. Slijedom upita slušatelja o dostupnosti tih duhovnih misli u tiskanom obliku nastala ova zbirka kao izbor meditacija koje prate jednu liturgijsku godinu promišljanjima o dnevnom evanđelju.

O knjizi su na predstavljanju govorili: urednik izdanja vlč. Mladen Matika, glavna urednica radio Istre Melita Gržić Pincin, krčki svećenik, autor brojnih duhovnih tekstova Zvonimir Badurina Dudić, te na kraju i sam autor. Tijekom predstavljanja putem videokonferencijske veze iz Rima se javila mr. Angela Jeličić, autorica predgovora, koja je naglasila kako je imati u svojoj sredini ljude koji imaju takvu sposobnost prenošenja Božje riječi zaista poseban dar.

Program je moderirala urednica vjerskog programa na Radio Istri, suurednica izdanja Loreta Rabar, na čiji je poticaj vlč. Zgrablić započeo pisati te meditacije.

Vlč. Matika, urednik izdanja, se skupu obratio u ime izdavačke kuće „Josip Turčinović d.o.o“  kao član Nadzornog odbora iste, istaknuvši kako je to izdanje koje će biti korisno za uporabu u svakodnevnom životu i pastoralnom djelovanju. Citirao je ulomak iz knjige te naglasio njezinu evangelizacijsku ulogu i pohvalio tehničku opremljenost.

Melita Gržić Pincin, glavna urednica Radio Istre skupu se obratila u ime suizdavača, Centra za informacije i komunikacije „Dr. Božo Milanović“. Ona je istaknula da u moru negativnih informacija koje nas neprestance obasipaju iz medija ove duhovne misli u eteru Radio Istre donose ljudima dašak pozitivnog. Predstavila je vjerski program na Radio Istri naglasivši da duhovne misli postoje od 2000. godine, od 2005. emisija nosi naziv „Kap za dobar dan“, a od 2009. su to autorske meditacije vlč. Zgrablića.

Vlč. Zvonimir Badurina Dudić, koji je s vlč. Zgrablićem i vlč. Matikom autor nedavno izdane knjige „Križni put trojice svećenika“, je svoje obraćanje započeo čitanjem meditacije za 6. travanj. Ova je knjiga, kojom će ove duhovne misli doprijeti daleko dalje od signala Radio Istre, proizašla iz razboritog pastorala i upravo je takvom razboritom pastoralu namijenjena, istaknuo je vlč. Badurina izrazivši uvjerenje da će ova knjiga mnogima uljepšati dan ili olakšati noćne more.

Obraćanje vlč. Zvonimira Badurine Dudića:

Uz glazbene momente, tijekom predstavljanja je pročitano više ulomaka iz knjige, a čitanjem meditacije za Veliki četvrtak započeo je svoje obraćanje i autor. On je uz prigodne zahvale naglasio prevažnu ulogu Božje Riječi u životu čovjeka te ukratko spomenuo svoj odnos prema Božjoj Riječi kroz svoj put prema svećeničkom zvanju. Spomenuo je kako je već kao mali jako volio čitati pa je već tada imao doticaj sa Svetim Pismom, pročitavši Bibliju u stripu. Spomenuo je i poticajnu posvetu u Bibliji koju je dobio za sakrament sv. Potvrde od svog krizmanog kuma, vlč. Milana Zgrablića, 12. svibnja 1985., u kojoj je uz ostalo pisalo „neka ti Riječ Božja bude nadahnuće“; vrijeme je pokazalo da je ta posveta bila predskazanje, osim što je njemu bila nadahnuće u odabiru životnog poziva, iz tog nadahnuća proizlaze meditacije koje nadahnjuju brojne slušatelje, a sada i čitatelje.  Kao cilj knjige autor je istaknuo želju da kroz ta promišljanja čitatelji postanu svjesni važnosti Božje Riječi. Autor je spomenuo da je kroz protekle godina, s oko 300tinjak godišnje, do sada napisao oko 1400 tih meditacija, koja su ponekad nastajala i bez previše promišljanja, jednostavno kao prve misli po čitanju dnevnog evanđelja.

Predstavljanje su prigodnim pjesmama pratili članovi slavljeničkog tima bdijenja u Svetvinčentu: Marija Pržiklas Ribarić, Kristijan Ribarić, Katarina Jelinčić i Kristina Janko. Tekstove iz knjige su čitali David Gortan, Pavita Jelinčić, Marija Pržiklas Ribarić i moderatorica Loreta Rabar.

Izdavač je Izdavačka kuća „Josip Turčinović d.o.o.“ iz Pazina, a suizdavač Centar za informacije i komunikacije „Dr. Božo Milanović“. Tehničko rješenje potpisuje Grafički studio Ježtisak d.o.o., a fotografije Danijela Fattorich, Mladen Matika i Kristijan Ribarić.

Govor autora:

 • DSCN2224
 • DSCN2225
 • DSCN2226
 • DSCN2229
 • DSCN2232
 • DSCN2234
 • DSCN2235
 • DSCN2240
 • DSCN2244
 • DSCN2245
 • DSCN2247
 • DSCN2248
 • DSCN2252
 • DSCN2259
 • DSCN2260
 • DSCN2262
 • DSCN2269
 • DSCN2272
 • DSCN2276
 • DSCN2277
 • DSCN2279
 • DSCN2283
 • DSCN2285
 • DSCN2286