Istaknute novosti

'Prisutnost' bl. Miroslava Bulešića

Dok sve župne i velika većina ostalih crkvi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji imaju negdje, bliže i dalje prezbiteriju, istaknutu sliku bl. Miroslava Bulešića, od prošlogodišnje obljetnice mučeništva buzetska župna crkva Uznesenja Marijina ima u svojoj unutrašnjosti, nedaleko prezbiterija bistu Blaženika.  

Više

Uskoro predstavljanje foto monografije o beatifika…

U predvečerje 70. obljetnice mučeništva, u laniškoj župnoj crkvi, uz Duhovni dnevnik Blaženika održat će se i predstavljanje foto monografije  „Blaženi Miroslav Bulešić – beatifikacija“.

Više

Ususret predstavljanju Duhovnog dnevnika bl. Miros…

Ovih je dana dovršeno tiskanje Duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića koji će biti službeno predstavljen  u Lanišću, 23. kolovoza, u predvečerje obilježavanja 70. obljetnice njegove pogibije. Duhovni dnevnik temeljni je skup Blaženikovih zapisa koji su imali značajnu ulogu i u procesu beatifikacije. Na tekstovima Duhovnog dnevnika za potrebe kauze za...

Više

Predstavljanje knjige pićanskog biskupa Zare

O blagdanu sv. Roka u Pićnu, sjedištu povijesne Pićanske biskupije, već je niz godina tradicija predstavljanje nekog novog povijesnog izdanja u prostorima Centar za nematerijalnu kulturnu baštinu Istre.  Ove godine, u srijedu, 16. kolovoza, nakon svečanog misnog slavlja koje je, u nekadašnjoj katedrali predvodio naslovni biskup Pićna mons. Valentin Pozaić...

Više

Novosti

Biskup Pozaić o blagdanu sv. Roka u Pićnu

Na blagdan sv. Roka, u srijedu, 16. kolovoza 2017., središnje svečano misno slavlje u Pićnu, u župnoj crkvi...

Započela devetnica bl. Miroslavu Bulešiću

Danas, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u brojnim se je župama diljem naše biskupije započelo moliti devetnicu...

Svetkovina Uznesenja u Poreču

Središnje svečano misno slavlje o svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak, 15. kolovoza 2017., u porečkoj prvostolnici...

Sve novosti biskupije >>

U četvrtak, 6. travnja 2017., u Pazinskom kolegiju održano predstavljanje knjige „Kap za dobar dan“, vlč. Darka Zgrablića. Knjiga je nastala kao zbirka meditacija koje vlč. Zgrablić piše za istoimenu emisiju duhovnih misli koja se svakodnevno, od ponedjeljka do subote,  u trajanju od tri minuta, emitira na Radio Istri.  Autor je u vjerskom programu te radio postaje prisutan od 2001. godine, a od 2009. započeo je pisati autorske meditacije. Slijedom upita slušatelja o dostupnosti tih duhovnih misli u tiskanom obliku nastala ova zbirka kao izbor meditacija koje prate jednu liturgijsku godinu promišljanjima o dnevnom evanđelju.

O knjizi su na predstavljanju govorili: urednik izdanja vlč. Mladen Matika, glavna urednica radio Istre Melita Gržić Pincin, krčki svećenik, autor brojnih duhovnih tekstova Zvonimir Badurina Dudić, te na kraju i sam autor. Tijekom predstavljanja putem videokonferencijske veze iz Rima se javila mr. Angela Jeličić, autorica predgovora, koja je naglasila kako je imati u svojoj sredini ljude koji imaju takvu sposobnost prenošenja Božje riječi zaista poseban dar.

Program je moderirala urednica vjerskog programa na Radio Istri, suurednica izdanja Loreta Rabar, na čiji je poticaj vlč. Zgrablić započeo pisati te meditacije.

Vlč. Matika, urednik izdanja, se skupu obratio u ime izdavačke kuće „Josip Turčinović d.o.o“  kao član Nadzornog odbora iste, istaknuvši kako je to izdanje koje će biti korisno za uporabu u svakodnevnom životu i pastoralnom djelovanju. Citirao je ulomak iz knjige te naglasio njezinu evangelizacijsku ulogu i pohvalio tehničku opremljenost.

Melita Gržić Pincin, glavna urednica Radio Istre skupu se obratila u ime suizdavača, Centra za informacije i komunikacije „Dr. Božo Milanović“. Ona je istaknula da u moru negativnih informacija koje nas neprestance obasipaju iz medija ove duhovne misli u eteru Radio Istre donose ljudima dašak pozitivnog. Predstavila je vjerski program na Radio Istri naglasivši da duhovne misli postoje od 2000. godine, od 2005. emisija nosi naziv „Kap za dobar dan“, a od 2009. su to autorske meditacije vlč. Zgrablića.

Vlč. Zvonimir Badurina Dudić, koji je s vlč. Zgrablićem i vlč. Matikom autor nedavno izdane knjige „Križni put trojice svećenika“, je svoje obraćanje započeo čitanjem meditacije za 6. travanj. Ova je knjiga, kojom će ove duhovne misli doprijeti daleko dalje od signala Radio Istre, proizašla iz razboritog pastorala i upravo je takvom razboritom pastoralu namijenjena, istaknuo je vlč. Badurina izrazivši uvjerenje da će ova knjiga mnogima uljepšati dan ili olakšati noćne more.

Obraćanje vlč. Zvonimira Badurine Dudića:

Uz glazbene momente, tijekom predstavljanja je pročitano više ulomaka iz knjige, a čitanjem meditacije za Veliki četvrtak započeo je svoje obraćanje i autor. On je uz prigodne zahvale naglasio prevažnu ulogu Božje Riječi u životu čovjeka te ukratko spomenuo svoj odnos prema Božjoj Riječi kroz svoj put prema svećeničkom zvanju. Spomenuo je kako je već kao mali jako volio čitati pa je već tada imao doticaj sa Svetim Pismom, pročitavši Bibliju u stripu. Spomenuo je i poticajnu posvetu u Bibliji koju je dobio za sakrament sv. Potvrde od svog krizmanog kuma, vlč. Milana Zgrablića, 12. svibnja 1985., u kojoj je uz ostalo pisalo „neka ti Riječ Božja bude nadahnuće“; vrijeme je pokazalo da je ta posveta bila predskazanje, osim što je njemu bila nadahnuće u odabiru životnog poziva, iz tog nadahnuća proizlaze meditacije koje nadahnjuju brojne slušatelje, a sada i čitatelje.  Kao cilj knjige autor je istaknuo želju da kroz ta promišljanja čitatelji postanu svjesni važnosti Božje Riječi. Autor je spomenuo da je kroz protekle godina, s oko 300tinjak godišnje, do sada napisao oko 1400 tih meditacija, koja su ponekad nastajala i bez previše promišljanja, jednostavno kao prve misli po čitanju dnevnog evanđelja.

Predstavljanje su prigodnim pjesmama pratili članovi slavljeničkog tima bdijenja u Svetvinčentu: Marija Pržiklas Ribarić, Kristijan Ribarić, Katarina Jelinčić i Kristina Janko. Tekstove iz knjige su čitali David Gortan, Pavita Jelinčić, Marija Pržiklas Ribarić i moderatorica Loreta Rabar.

Izdavač je Izdavačka kuća „Josip Turčinović d.o.o.“ iz Pazina, a suizdavač Centar za informacije i komunikacije „Dr. Božo Milanović“. Tehničko rješenje potpisuje Grafički studio Ježtisak d.o.o., a fotografije Danijela Fattorich, Mladen Matika i Kristijan Ribarić.

Govor autora:

 • DSCN2224
 • DSCN2225
 • DSCN2226
 • DSCN2229
 • DSCN2232
 • DSCN2234
 • DSCN2235
 • DSCN2240
 • DSCN2244
 • DSCN2245
 • DSCN2247
 • DSCN2248
 • DSCN2252
 • DSCN2259
 • DSCN2260
 • DSCN2262
 • DSCN2269
 • DSCN2272
 • DSCN2276
 • DSCN2277
 • DSCN2279
 • DSCN2283
 • DSCN2285
 • DSCN2286