Istaknute novosti

Raša: Proslavljen blagdan sv. Barbare

Ove je godine blagdan sv. Barbare, zaštitnice Raše, proslavljen u znaku 80. rođendana grada. U Raši, najmanjem istarskom gradiću, smještenom u Labinskom dekanatu, u ponedjeljak, 4. prosinca, je proslavljen blagdan nebeske zaštitnice, sv. Barbare.

Više

U Jastrebarskom održan znanstveni skup o biskupu D…

Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom organizirala je u subotu 2. prosinca 2017. u župnom Pastoralnom centru znanstveni skup "Biskup Dragutin Nežić - zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri".

Više

Održan adventski susret vjeroučitelja

Ovogodišnji adventski susret vjeroučitelja Biskupije Porečke i Pulske održan je uoči prve adventske nedjelje, 2. prosinca 2017. u Pazinskom kolegiju. Nakon molitve i uvodnog pozdrava predstojnika Katehetskog ureda vlč. Luke Pranjića, predavanje na temu Suradnja u nastavi vjeronauka održao je dr. sc. Alejandro Castillo Jimenez, ravnatelj Pazinskog kolegija - klasične...

Više

Humanitarni koncert Caritasa i podjela stipendija …

Na humanitarnom koncertu Caritasa Porečke i Pulske biskupije u Pazinu uručena pomoć Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Hoću – mogu“. Podijeljene 443 stipendije Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“, u iznosu oko 1.600.000,00 kuna.  U subotu, 2. prosinca 2017. u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija održan je tradicionalni humanitarni koncert u...

Više

„Biti poput proroka Jone ili apostola Andrije?“

U četvrtak, 30. studenog 2017., u Gradini, župi Porečkog dekanata, svečano je proslavljen zaštitnik župe, sv. Andrija apostol.

Više

Novosti

Najavljen humanitarni koncert Caritasa

Konferencijom za medije, u srijedu, 29. studenog, najavljen je peti humanitarni koncert Caritasa Porečke i Pulske biskupije.  Koncert...

Odlučno slijediti Krista

U subotu, 25. studenog u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije zaređena su četiri đakona: Janez Barborič, Boško...

Najava novih e-duhovnih vježbi

Iz pazinskog Franjevačkog samostana Pohođenja Blažene Djevice Marije najavljuju novi ciklus duhovnih vježbi za cijelo trajanje ovogodišnjeg adventa.

Sve novosti biskupije >>

U četvrtak, 6. travnja 2017., u Pazinskom kolegiju održano predstavljanje knjige „Kap za dobar dan“, vlč. Darka Zgrablića. Knjiga je nastala kao zbirka meditacija koje vlč. Zgrablić piše za istoimenu emisiju duhovnih misli koja se svakodnevno, od ponedjeljka do subote,  u trajanju od tri minuta, emitira na Radio Istri.  Autor je u vjerskom programu te radio postaje prisutan od 2001. godine, a od 2009. započeo je pisati autorske meditacije. Slijedom upita slušatelja o dostupnosti tih duhovnih misli u tiskanom obliku nastala ova zbirka kao izbor meditacija koje prate jednu liturgijsku godinu promišljanjima o dnevnom evanđelju.

O knjizi su na predstavljanju govorili: urednik izdanja vlč. Mladen Matika, glavna urednica radio Istre Melita Gržić Pincin, krčki svećenik, autor brojnih duhovnih tekstova Zvonimir Badurina Dudić, te na kraju i sam autor. Tijekom predstavljanja putem videokonferencijske veze iz Rima se javila mr. Angela Jeličić, autorica predgovora, koja je naglasila kako je imati u svojoj sredini ljude koji imaju takvu sposobnost prenošenja Božje riječi zaista poseban dar.

Program je moderirala urednica vjerskog programa na Radio Istri, suurednica izdanja Loreta Rabar, na čiji je poticaj vlč. Zgrablić započeo pisati te meditacije.

Vlč. Matika, urednik izdanja, se skupu obratio u ime izdavačke kuće „Josip Turčinović d.o.o“  kao član Nadzornog odbora iste, istaknuvši kako je to izdanje koje će biti korisno za uporabu u svakodnevnom životu i pastoralnom djelovanju. Citirao je ulomak iz knjige te naglasio njezinu evangelizacijsku ulogu i pohvalio tehničku opremljenost.

Melita Gržić Pincin, glavna urednica Radio Istre skupu se obratila u ime suizdavača, Centra za informacije i komunikacije „Dr. Božo Milanović“. Ona je istaknula da u moru negativnih informacija koje nas neprestance obasipaju iz medija ove duhovne misli u eteru Radio Istre donose ljudima dašak pozitivnog. Predstavila je vjerski program na Radio Istri naglasivši da duhovne misli postoje od 2000. godine, od 2005. emisija nosi naziv „Kap za dobar dan“, a od 2009. su to autorske meditacije vlč. Zgrablića.

Vlč. Zvonimir Badurina Dudić, koji je s vlč. Zgrablićem i vlč. Matikom autor nedavno izdane knjige „Križni put trojice svećenika“, je svoje obraćanje započeo čitanjem meditacije za 6. travanj. Ova je knjiga, kojom će ove duhovne misli doprijeti daleko dalje od signala Radio Istre, proizašla iz razboritog pastorala i upravo je takvom razboritom pastoralu namijenjena, istaknuo je vlč. Badurina izrazivši uvjerenje da će ova knjiga mnogima uljepšati dan ili olakšati noćne more.

Obraćanje vlč. Zvonimira Badurine Dudića:

Uz glazbene momente, tijekom predstavljanja je pročitano više ulomaka iz knjige, a čitanjem meditacije za Veliki četvrtak započeo je svoje obraćanje i autor. On je uz prigodne zahvale naglasio prevažnu ulogu Božje Riječi u životu čovjeka te ukratko spomenuo svoj odnos prema Božjoj Riječi kroz svoj put prema svećeničkom zvanju. Spomenuo je kako je već kao mali jako volio čitati pa je već tada imao doticaj sa Svetim Pismom, pročitavši Bibliju u stripu. Spomenuo je i poticajnu posvetu u Bibliji koju je dobio za sakrament sv. Potvrde od svog krizmanog kuma, vlč. Milana Zgrablića, 12. svibnja 1985., u kojoj je uz ostalo pisalo „neka ti Riječ Božja bude nadahnuće“; vrijeme je pokazalo da je ta posveta bila predskazanje, osim što je njemu bila nadahnuće u odabiru životnog poziva, iz tog nadahnuća proizlaze meditacije koje nadahnjuju brojne slušatelje, a sada i čitatelje.  Kao cilj knjige autor je istaknuo želju da kroz ta promišljanja čitatelji postanu svjesni važnosti Božje Riječi. Autor je spomenuo da je kroz protekle godina, s oko 300tinjak godišnje, do sada napisao oko 1400 tih meditacija, koja su ponekad nastajala i bez previše promišljanja, jednostavno kao prve misli po čitanju dnevnog evanđelja.

Predstavljanje su prigodnim pjesmama pratili članovi slavljeničkog tima bdijenja u Svetvinčentu: Marija Pržiklas Ribarić, Kristijan Ribarić, Katarina Jelinčić i Kristina Janko. Tekstove iz knjige su čitali David Gortan, Pavita Jelinčić, Marija Pržiklas Ribarić i moderatorica Loreta Rabar.

Izdavač je Izdavačka kuća „Josip Turčinović d.o.o.“ iz Pazina, a suizdavač Centar za informacije i komunikacije „Dr. Božo Milanović“. Tehničko rješenje potpisuje Grafički studio Ježtisak d.o.o., a fotografije Danijela Fattorich, Mladen Matika i Kristijan Ribarić.

Govor autora:

 • DSCN2224
 • DSCN2225
 • DSCN2226
 • DSCN2229
 • DSCN2232
 • DSCN2234
 • DSCN2235
 • DSCN2240
 • DSCN2244
 • DSCN2245
 • DSCN2247
 • DSCN2248
 • DSCN2252
 • DSCN2259
 • DSCN2260
 • DSCN2262
 • DSCN2269
 • DSCN2272
 • DSCN2276
 • DSCN2277
 • DSCN2279
 • DSCN2283
 • DSCN2285
 • DSCN2286