Aktualno

Prvi pohod biskupa Štironje pulskoj kat…

Prvi pohod biksupa Štironje pulskoj katedrali U nedjelju, 19. ožujka 2023. u prigodi tradicionalnog biskupijskog korizmenog hodočašća u pulsku...

Završni zahvalni govor mons. Ivana Šti…

Završni zahvalni govor mons. Ivana Štironje na svečanosti uvođenja u službu, 18. 3. 2023. Ja ne znam kako ste...

Obavijest o poteškoćama na web stranic…

Zbog skorog prelaska na novu konfiguraciju web stranice, privremeno se sadržaji članaka ovdje pojavljuju niže ispod Najava. Zahvaljujemo...

Video zapis prijenosa svečanosti ustoli…

Video zapis prijenosa svečanosti ustoličenja mons. Ivana Štironje

Prva homilija novog biskupa

Prva homilija novog biskupa Homilija mons. Ivana Štironje prigodom svečanosti Uvođenja u službu porečkog i pulskog biskupa, u Poreču...

Poreč: Uvođenje u službu mons. Ivana …

Poreč: Uvođenje u službu mons. Ivana Štironje „Nastojat ću i obećavam da ću biti pastir, otac, brat i prijatelj...

Govor mons. Jelenića prigodom uvođenja u službu mons. Štironje

Prigodom uvođenja u službu novoga porečkog i pulskog biskupa Ivana Štironje 18. ožujka 2023. u porečkoj katedrali u ime svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i vjeroučitelja Porečke i Pulske biskupije pozdravni govor uputio je kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić. Govor donosimo u cijelosti.

Preuzvišeni gospodine biskupe Ivane,

u ime svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i vjeroučitelja Porečke i Pulske biskupije upućujem Vam srdačan pozdrav i dobrodošlicu. Bogu smo zahvalni što nam je po svetom Ocu Papi Franji, podario Vas za biskupa ove drevne i časne biskupije. Radosni smo i primamo Vas otvorena srca. Želimo biti požrtvovni suradnici u Vašem poslanju naviještanja Kraljevstva Božjega od danas među nama. Vjerujemo da će i Vaše dosadašnje bogato pastoralno iskustvo koje ste stjecali u našim krajevima i po drugim kontinentima biti od koristi i za sve nas koji smo se odazvali na Kristov poziv da ga slijedimo.

Preuzvišeni, Vi ste danas sjeli na časnu katedru porečkih biskupa koja je tu od šestog stoljeća, a vuče svoje početke iz polovice trećeg stoljeća kad su tu mučeničkom smrću posvjedočili svoju vjeru biskup Mavro, svećenik Eleuterije i drugi. Vi ste naslijedili vrlo časnog mons. Dražena Kutlešu, danas zagrebačkog nadbiskupa koadjutora. On je 10. prosinca 2011. godine zaređen za biskupa Porečke i Pulske biskupije u ovoj bazilici i sve do danas upravljao ovom biskupijom mudro, razborito i vrlo uspješno. Svojim tihim, skromnim, samozatajnim radom kroz sve te godine uzdizao je ugled i biskupa, Biskupije i cijele Crkve. Cijenili su ga vjernici kao i oni koji to nisu, rado su ga slušali i držali do njegova mišljenja, tražili njegove savjete. Ono što ste Vi, preuzvišeni gospodine nadbiskupe Dražene, uz Božju pomoć učinili za dobro ove naše Biskupije i za ove naše ljude bit će sigurno prepoznatljivo godinama, desetljećima. Stoga, u ime svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, vjeroučitelja i svih vjernika Porečke i Pulske biskupije zahvaljujem Vam od srca. Hvala Vam za sve, a Gospodin neka Vas i dalje prati i bude Vaša nagrada.

Preuzvišeni gospodine biskupe Ivane, Vama želimo od srca da u Porečkoj i Pulskoj biskupiji nastavite ondje je mons. Dražen stao da i Vi budete istinski svjedok vjere, dobar pastir i otac svima. Neka i po Vama svi osjete stvarnost Vašeg biskupskog gesla: Bog je ljubav. I sve dobro i lijepo što smo o Vama čuli neka se uz Božju pomoć počne ostvarivati i ovdje među nama.

Naša će Vas molitva svakodnevno preporučivati Onome koji je izvor svakog dobra. On neka Vam podari uspjeh u svakom pothvatu na širenju Kraljevstva Božjega, na širenju ljubavi i zajedništva među ljudima. Budite među svima nama drugi Krist. Neka Vas i zagovor BDM, Majke Crkve, sv. Tome apostola, sv. Mavra, biskupa i mučenika i bl. Miroslava Bulešića uvijek prati. Dobro došli i Bogu hvala za sve!

U Poreču, 18. ožujka 2023. godine

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.